Ukens bilde: Boulevard du Temple av Louis Jacques Mande Daguerre

Som vi fortalte i forrige artikkel i serien om fotografiets barndom var Niépce og Daguerre partnere frem til Niépces død i 1833. Daguerre fortsatte arbeidet og annonserte i januar 1839 at han hadde en fotografisk prosess som var fikserbar, det vil si som produserte permanente bilder. Etter en litt lunken mottagelse fikk han et fransk parlamentsmedlem med på laget, og den franske stat kjøpte til slutt patentet av ham i bytte mot en livslang pensjon. I det som kanskje var verdens første forsøk på Open Source lot så den franske stat patentet være gratis tilgjengelig for hele verden - bortsett fra i Storbritannia, der William Henry Fox Talbot hadde annonsert sin egen prosess bare tre uker etter Daguerre. Mer om ham i en senere artikkel.

Alternativ tekst mangler
Klikk for annen versjon av samme bildet med mer detaljer i skyggene.

Ukens bilde er et fotografi Daguerre tok i 1839 av utsikten nedover Boulevard du Temple i Paris. Selv om prosessen han kalte Daguerrotypi i et anfall av egoisme var betydelig raskere enn den Niépce hadde brukt i 1826, så var den likevel treg nok til at bevegelige objekter ikke ble avtegnet på grunn av den lange eksponeringstiden. Det er derfor de to personene nede i venstre hjørne sannsynligvis er de første personene som har blitt fotografisk avbildet. Skopusseren og hans kunde var de eneste menneskene som sto stille lenge nok til å bli gjengitt i løpet av eksponeringen, og den tilfeldigheten har altså ført disse to uidentifiserte menneskene inn i historiebøkene.

Våre lesere vil kanskje ikke i utganspunktet synes at dette er et fantastisk bilde, men det er like fullt et bemerkelsesverdig fotografi. Et fotografi kan aldri vurderes uten en viss kontekst, en sammenheng med situasjonen og tiden det er tatt i, og slik sett er dette et stort fotografi som gjorde furore også på sin egen tid. Daguerre var allerede kjendis i Paris på grunn av sine Diorama-show, en slags lysbildeshow med forskjellige effekter og svære malte bakgrunner, og det var ikke vanskelig for ham med den franske stat i ryggen å få all den reklame han trengte. Som gratisprosess ble Daguerrotypi en stor suksess, selv om prosessen, akkurat som Niépces i 1826, i utgangspunktet ikke resulterte i reproduserbare bilder. Suksessen var imildertid kortvarig. I 1851 døde Daguerre, og samme år kom Frederick Scott Archer med en ny og bedre prosess som også tillot relativt enkel kopiering av bildene.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen