Ukens beste mobiltriks
Teknofil

Ukens beste mobiltriks

Lær å skrive raskere SMS-er og hvordan du blir kvitt dobbeltoppføringer i kontaktregisteret.

Slik ser Foren kontakter-funksjonen ut på en Android 4-mobil. Funksjonen finnes også i tidligere Android-mobiler, selv om skjermbildet ser litt annerledes ut.
Slik ser Foren kontakter-funksjonen ut på en Android 4-mobil. Funksjonen finnes også i tidligere Android-mobiler, selv om skjermbildet ser litt annerledes ut.

Nettstedet Mobilen.no har også denne uken plukket ut flere smarte triks til mobiltelefoner og nettbrett. Her er de tre mest leste tipsene fra uken som gikk. Vi har tatt med tips til både Android, iPhone og Windows Phone.

Android: Bli kvitt dobbeltoppføringer i kontaktregisteret

De fleste som har mange kontakter i kontaktregisteret på mobilen har opplevd dobbeltoppføringer. Det er fort gjort å legge til ny kontaktinformasjon som en ny kontakt, i stedet for å legge til informasjonen under en allerede eksisterende kontakt i registeret.

Android har en smart, men litt bortgjemt, funksjon for å slå sammen kontakter. Slik gjør du det:

 • Åpne opp kontaktregisteret på telefonen.
 • Trykk på kontaktpersonen du vil legge til kontaktinformasjon for. Dette er den oppføringen du vil se etter at du har slått sammen de to aktuelle kontaktkortene.
 • Trykk Meny-tasten på telefonen og velg Rediger.
 • Trykk Meny-tasten en gang til, og velg Foren (eventuelt "Join" hvis du har engelsk språk på mobilen din).
 • Du får nå opp en liste over kontaktene dine, med de mest sannsynlige valgene øverst. Trykk den kontakten du ønsker å slå sammen med den første kontakten.

Informasjon fra begge kontaktkortene vil nå bli slått sammen, så du får kun ett kontaktkort.

Har du mange dobbeltoppføringer i kontaktregisteret, og benytter Googles kontaktregister, kan du raskt fjerne dobbeltoppføringer ved å gå til Google Contacts og velge Mer -> Finn og slå sammen doble oppføringer. Endringene blir automatisk synkronisert over til mobiltelefonen din.

Les også: Lag snarvei til kontaktene

iPhone: Skriv raskere med "stenografifunksjonen"

Når du har lagt til en ny tastesnarvei, dukker den valgte teksten opp så snart du skriver forkortelsen.
Når du har lagt til en ny tastesnarvei, dukker den valgte teksten opp så snart du skriver forkortelsen.

Hvis du ofte skriver den samme frasen, kan du spare mye tid på å opprette en tastesnarvei på iPhone eller iPad. Dette fungerer ved at du definerer en selvvalgt forkortelse for en lengre tekstfrase. Neste gang kan du bare skrive inn forkortelsen, så vil mobilen automatisk foreslå å bytte ut forkortelsen med den lange teksten. Det hele fungerer nesten som en utvidelse av den vanlige autokorrigerings-funksjonen.

Slik lager du dine egne forkortelser:

 • Velg Innstillinger -> Generelt -> Tastatur .
 • Gå nederst på siden og velg Legg til ny snarvei.
 • Tast inn en setning eller et ord du vil forkorte, og så en valgfri snarvei.
 • Trykk Arkiver

Denne typen tastesnarveier fungerer overalt hvor autokorrigering fungerer, for eksempel når du skriver SMS-er eller en ny e-post-melding. Etter at du har tastet forkortelsen, dukker det opp et ordforslag som du kan godta ved å trykke mellomromstasten.

Windows Phone: Grupper e-posten etter samtaler

E-postklienten i Windows Phone har mange smarte funksjoner. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kobler sammen flere innbokser i Windows Phone.

En annen smart funksjon lar deg gruppere e-post som har samme emne, slik at det er lettere å få oversikt. Funksjonen kalles Samtaler og skrus på slik:

 • Gå til Start-skjermen og trykk en e-postinnboks, eller en sammenkoblet innboks.
 • Trykk knappen Flere nederst på siden.
 • Trykk Innstillinger og slå på Samtaler.
 • Du kan nå velge om meldinger skal grupperes som én samtale uansett om de ligger i ulike mapper eller ikke. Vil du gruppere på tvers av mapper, velger du Se svar og e-post fra alle synkroniserte mapper i en samtale.

Når du har skrudd på denne funksjonen kan du ekspandere eller slå sammen grupper av meldinger, og se gjennom alle meldingene sammen – inkludert meldinger du selv har sendt.

Flere smarte triks

Mange Android-mobiler, blant annet Samsung Galaxy S II og en rekke HTC-modeller, kan i disse dager oppdateres til Android 4. Vi har derfor laget en oversikt over de smarteste nye funksjonene i Android 4.

Bruker du iPhone eller iPad, bør du også lese våre tips til hvordan du deler musikk mellom alle Apple-enhetene i huset.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen