Ufokusert debut

Den første ordentlige debutplaten stjeler fra spretten tyggisdisco, lutrygget country, sølvglinsende popballader og støvete hasjjazz. Bandet har som et vellykket PR-stunt forklart at de lager musikk for hjemsøkte hus. Vokalist Caroline Polacheck haler ut ord og toner på en ypperlig hjemmelaget måte og mottar sporadisk assistanse fra den dyprøstede Aaron Pfenning. Hvis disse har fått skolering i klassisk sang, så skjules det godt. Små tonale skjevheter er en gjenganger, fint fremhevet av produsent, trommis, bassist og keyboardist Patrick Wimberly.

Mye bra og mye vaklende.
Mye bra og mye vaklende.

Låtene har blitt polert frem av Pfenning og Polacheck, som dessuten bidrar til lydbildet med blant annet gitar og tamburin. iPod Nano-singelen Bruises har enkelte likheter med sangene Garbage, Earwig Town og 2007-singelen Evident Utensil, som alle er gangbare grunner til å kjøpe musikken. Det er åpenbart intet nyskapende mesterverk vi har med å gjøre, men stemningen er uformell og behagelig det meste av tiden.

Blandede følelser

Seks minutter lange Territory åpner med pink floydske synthtoner og fortsetter som noe eventyrlig og tilnærmet episk, kun avbrutt av dumme keyboardlyder som sikkert lød kult i 1984, og noen beskjedne Wilco-aktige gitarvendinger. Påfølgende Make Your Mind Up byr på kombinasjonen svimmel, elegant-grå jazz og aggresjonsfunky, irriterende indiepop. Det bør være relativt tydelig at "Does You Inspire You" møter seg selv på midten: Gode ideer saboteres av dårlige ideer, og som samlet produkt fører det til en lytteopplevelse med blandede følelser.

Denne trioen har godt av å samle seg litt mer før neste utgivelse.
Denne trioen har godt av å samle seg litt mer før neste utgivelse.

Evident Utensil kan konkurrere med Oh No Ono og Ashlee Simpson når disse forsøker seg på en slags moderne discovariant, selv om Chairlift er mer elegant, mindre hysterisk og rager lavt på rockbarometeret. Kjedelige Somewhere Around Here dupper mellom en The Cranberries-ballade og et uinspirert The Brunettes-innfall. På Chameleon Closet får vi et to minutter kort, nydelig instrumentalverk i beste Paavoharju-ånd, før platen rundes av med deilige Ceiling Wax som lyder som om den var tiltenkt en rolle som stemningsskaper i en trist og ettertenksom film.

Rufsete eleganse

Lyttere som fryder seg over utgivelsene til Yeah Yeah Yeahs kan risikere å bli glade i denne trioen. Holdningen som hviler over disse to trioene ser ut til å være delvis sammenfallende, og begge baner seg brede veier i alternativ/indie-bransjen med skeive toner og rufsete innstilling. Vokalen har enkelte likheter og bandene holder til i samme by, men alt i alt må vi konkludere med at Yeah Yeah Yeahs bruker en større andel rock i sin oppskrift.

Joda, Chairlift forsøker å låte hjemmelaget, men samtidig har de en eleganse over seg som det er vanskelig å forklare. Kanskje ligger noe av forklaringen i selve melodiene, kanskje ligger den i Polachecks utpregede feminine røst. Elegansen pares dog med en viss sjangermessig disorientering. Litt over halvveis i CD-en dukker det opp en countrylåt som låter malplassert. Den baserer seg på ustemte toner over trege bevegelser, men er samtidig en hyggelig avveksling. Det er ikke godt å si om dette stuntet vil slå godt ut eller ei.

Konklusjon

Hva skal man si om Chairlift? De har laget et album som byr på mange fine øyeblikk, men nesten like mange irriterende dødpunkter. Hvis de samler seg ytterligere neste gang, kan vi se frem til en mer helstøpt CD nummer to. Forhåpentligvis beholder de elegansen, de gode melodiene og lekenheten uten at det hele sklir ut i ubestemmeligheten – noe vi dessverre kan si om deler av denne platen.

Chairlift Does You Inspire You

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen