Ufarlig 3G-stråling

Dr Bob Horton, direktør i Australian Communications Authority, sier at tredje generasjons basestasjoner har en gjennomsnittlig strålingseffekt på rundt 3 watt.

Han påpeker at dette er langt lavere enn effekten fra andre radiobaserte kommunikasjonssystemer, som til taxi og nødhjelpstransport.

Krafttilpasset 
Også 3G-mobilene har gjort fremskritt siden annen generasjon:

- Ved å bruke smart teknologi for å kode informasjonen på radiosignalet, og mindre celler, behøver 3G mindre antennekraft enn andre sendere. Gjennom bedre kraftkontroll, ved hjelp av en ny teknologi som kontinuerlig tilpasser kraftnivået til det lavest nødvendige, blir nivået tilsvarende redusert, sier Dr Horton.

Horton mener at 3G-mobilene gir mindre stråling enn 2G-mobiler, både fra GSM og CDMA.

En studie fra Nederland i høst mente å påvise at folk som aldri var blitt plaget av GSM-mobiler rapporterte problemer med 3G-mobiler.

Bevismangel 
Til tross for flere års skremselsmeldinger har det aldri vært vitenskapelig påvist at mobiler påfører helseskader, selv om det anbefales å unngå langvarig bruk, spesielt når mobilen holdes mot øret.

Men mulighetene for skader etter flere års utstrakt bruk kan ikke utelukkes, spesielt for 3G. Hverken Nederland eller Australia har til nå tatt 3G i bred bruk.

I de eneste landene som har hatt 3G over lengre tid (drøyt to år) - Japan og Sør-Korea - er det ikke rapportert om helseskader, men dette er også land som er mindre opptatt av problematikken.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen