GUIDE: Ubuntu 10.04
Guide

Ubuntu 10.04

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For alle som har hørt og lest litt om Linux, har de nok fått med seg at det finnes et hav av distribusjoner der ute. Dette kan være et noe forvirrende tema for mange som har lyst til å prøve Linux for første gang. Vi tidligere har skrevet en artikkel som forklarer litt hvorfor det finnes så mange distribusjoner, og hvordan disse kan skille seg fra hverandre her for de som er interesserte. Her vil vi først ta en titt på forskjellige varianter av Ubuntu som er offisielt støttet av Canonical. Til slutt vil vi se litt på noen andre distribusjoner som baserer seg på Ubuntu.

  • Forskjellige varianter av Ubuntu. (bokmerke)
  • Noen andre distribusjoner som baserer seg på Ubuntu. (bokmerke)

Forskjellige varianter av Ubuntu.

Mange har sikkert hørt tilsvarende navn likt Ubuntu, som Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, osv. Dette er i bunn og grunn Ubuntu med et annet skrivebordmiljø fremfor Gnome, som også vil variere en del med tanke på den medfølgende programvaren. Alle disse skrivebordmiljøene kan også installeres i Ubuntu fra Ubuntu sine pakkebrønner. Dermed kan du enkelt installere flere skrivebordmiljø og velge mellom disse ved innlogging, uten å måtte laste ned en spesifikk versjon av Ubuntu med ønskelig skrivebordmiljø. Flere skrivebordmiljø enn de vist her ligger også tilgjengelig i pakkebrønnene. Ellers så har Ubuntu også en del utgaver som retter seg til forskjellige marked, som mediasentre, nett-PC-er, servere, designere, osv. Her er en liste over noen av dem:

Ubuntu Netbook Remix
Ubuntu Netbook Remix er Ubuntu med skall for Gnome tilpasset nett-PC-er. Skallet kan skrues av og på etter ønske om man ønsker standard Ubuntu-utseendet.
Kubuntu
Kubuntu er Ubuntu med KDE-skrivebordmiljøet som standard, med KDE sitt programvareutvalg fremfor det man finner i vanlig Ubuntu med Gnome. Man kan allikevel installere og bruke Gnome-programvare i KDE eller et annet skrivebordsmiljø, eller omvendt.
Kubuntu Netbook Remix
Kubuntu Netbook Remix har også et interessant prosjekt gående hvor de tilpasser grensesnittet for små skjermer hovedsaklig til bruk for nett-PC-er.
Xubuntu
Xubuntu benytter seg av Xfce som skrivebordmiljø. Dette skrivebordmiljøet er ikke blant de minst ressurskrevende, men er fortsatt noe mindre ressurskrevende enn skrivebordmiljø som Gnome og KDE.
Lubuntu
Lubuntu er et nokså nytt skrivebordmiljø (fra rundt 2006). Dette skrivebordmiljøet legger vekt på å være raskt og lite ressurskrevende. Det er også mange som vil være enige i at LXDE er et bevis på at raskt og lite ressurskrevende også kan se pent ut.
Lubuntu Netbook Remix
Som med de andre skrivebordmiljøene man finner for tiden, finner man ofte en løsning som er tilpasset nett-PC-er. Dette er slik Lubuntu tilpasset for nett-PC-er ser ut.
Ubuntu Moblin/MeGoo! Remix
Ubuntu-utviklere jobber også med en Moblin-utgave. Intel og Nokia har slått sammen prosjektene deres, og Mameo og Moblin går nå under navnet MeGoo!. Sammenslåingen forekom nylig, og jeg har ikke sett noen uttalelse fra utviklere av Ubuntu Moblin Remix.
Ubuntu Server Edition
En utgave som er tilpasset server-bruk. Ubuntu Server Edition kan blant annet håndtere epost, kontrollere skrivere, settes opp filservere, eller settes om som vert for LAMP.
Ubuntu Studio
En utgave som er laget av Ubuntu-miljøet. Denne utgaven inneholder en del fri programvare som retter seg mot lyd, bilde og video-produksjon.
Mythbuntu
Ubuntu med MythTV, som skal gi en konfigurasjons og brukervennlig opplevelse. MythTV er en av de mer kjente mediasenterløsningene man finner tilgjengelig for Linux.

(send meg til toppen)


Noen andre distribusjoner som baserer seg på Ubuntu.

Dette er distribusjoner som har brukt Ubuntu som utgangspunkt for deres distribusjoner. Blant frie operativsystemer er dette en nokså vanlig praksiss, og Ubuntu er selv basert på en annen distribusjon, som er Debian. For en mer komplett liste over hendelseforløpet til mange av distribusjonene som finnes i dag, er det lagt ut et bildekart i guiden Nybegynner: Distribusjoner. På denne siden derimot, kommer vi kun til å ta oss et lite utvalg som baserer seg på Ubuntu. Mange av disse er for øyeblikket ikke basert på den siste utgivelsen av Ubuntu, av den grunn kan også noen skjermbilder variere noe i utseende i forhold til versjoner som vil komme i nær fremtid. Dette er kun et lite utvalg av de mange distribusjonene som baserer seg på Ubuntu, for en mer komplett liste kan man ta en tur innom Wikipedia eller Distrowatch.

Linux Mint
En ny utgave av Linux Mint finner som regel sted noen uker etter hver Ubuntu-lansering. Denne distribusjonen benytter som Ubuntu også Gnome som standard skrivebordmiljø. Den er kompatibel med Ubuntu sine pakkebrønner, samt at den også har lagt til ytterligere pakkebrønner for å utvide programvareutvalget. Den kommer også med det meste av støtte for multimedia, Flash og krypterte DVD-er ut av boksen.
CrunchBang Linux
En Ubuntu-basert distribusjon med en liten og lett vindubehandler kalt Openbox. Utviklet for å gi en god balanse mellom hurtighet og funksjonalitet på noe eldre og svakere maskinvare. RETTELSE: Som påpekt blant kommentarene, vil kommende utgave av Crunchbang basere seg på Debian fremfor Ubuntu.
EasyPeasy
EasyPeasy er en Ubuntu-basert distribusjoner som retter seg etter nett-PC-er. Vi må vel nesten også få med oss at det er en nordmann som står bak prosjektet.
OpenGEU
Ubuntu-basert distribusjon som benytter Enlightenment vindubehandler- Som LXDE, viser også Enlightenment at lite ressurskrevende også kan se pent ut. Tidligere ble denne distribusjonen kalt Geubuntu.
Jolicloud
Jolicloud er nok en distribusjon som retter seg mot nett-PC-er som har et par interessante løsninger. Prosjektet ser ut til å fortsatt være på et noe tidlig stadiet og ikke helt ferdig utviklet.

(send meg til toppen)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen