GUIDE: Ubuntu 10.04
Guide

Ubuntu 10.04

Den hovedsaklige forskjellen man vil se i installasjonprosessen til siste Ubuntu, er relatert til det grafiske. Selve prosessen er nokså lik den har vært de siste utgavene.

Når man starter PC-en fra CD-rom, vil man se at oppstartmenyen er fjernet, og man vil etter en stund få opp et vindu der man får valget om man ønsker å installere, eller prøve Ubuntu uten å berøre diskene på maskinen. Om du velger å prøve Ubuntu, vil du fortsatt ha mulighet til å installere Ubuntu ved å klikke på ikonet med navnet Install, som befinner skrivebordet. Bildet over viser vinduet som popper opp ved oppstart, og deretter Ubuntu 10.04 kjørende fra Live-CD. Om man allikevel ønsker å få opp oppstartsmenyen, kan dette gjøres ved å trykke på enter i det første lilla bildet som dukker opp når man starter fra CD. Nedover på denne siden vil vi ta dere igjennom installasjonprosessen til Ubuntu 10.04.

  1. I det første bildet velger man hvilket språk man ønsker å benytte for installasjonen. Dette vil også bli valgt språk når installasjonen er ferdig, men man kan enkelt endre språket i etterkant, både språk for stavekontroll og selve systemet.

  2. På denne siden velger man hvilken tidssone man befinner seg i. Man kan enten klikke på kartet i for den tids-sonen man befinner seg i, eller velge region ved å klikke på dett-ned-menyene.
  1. På side tre velger man tastaturoppsett. Om forehåndsvalgt tastaturoppsett ikke er et ønskelig oppsett, kan man klikke på radioknappen under for å velge en egen. Man også teste diverse ymse knapper for å se om tastaturoppsettet fungerer som det skal før man går videre.

  2. Dette er den avanserte siden hvor du gjør inngrep på disken. Ting er veldig enkelt satt opp for brukeren her, og for de som ønsker mer frihet kan man også velge avansert-alternativet som gir ytterligere kontroll. Som bildet viser, installerer jeg Ubuntu over Ubuntu igjen (på samme måte det ville fungert om jeg hadde et annet OS installert), og dette øverste valget er for de som ønsker å installere dem side om side og velge mellom disse ved oppstart. Om man velger dette vil man få en draknapp som lar deg bestemme hvor mye plass man ønsker å bruke på hver av partisjonene til operativsystemene. Det å gjøre klar disken for dual-boot-installasjon (om dette ikke er gjort på forhånd), kan ta noe tid, så man bør smøre seg litt med tolmodighet. Det er også anbefalt å defragmentere Windows om man ønsker å installere Ubuntu ved siden av Windows. Neste valg vil ta over harddisken helt om man kun ønsker å ha Ubuntu installert. Det kan være lurt å ta sikkerhetskopier av viktige dokumenter og filer om man ikke er vandt til disse prosessene. Om du har to partisjoner eller to disker, pass også på at du installerer på riktig disk/partisjon så ikke data går tapt. Mens det siste valget er som nevnt et mer avansert valg med mer kontroll.
  1. På denne siden setter man opp brukeren for systemet, flere kan legges til senere. Man skriver først inn navnet sitt, deretter navnet som skal brukes ved innlogging. Videre skriver man inn et passord to ganger for å forsikre om at man ikke har feiltastet den første gangen. Deretter skriver man inn navn på maskinen, som automatisk vil bli "bruker"-desktop om man ikke endrer dette. Videre har man tre valg for passordbeskyttelse, enten om man ønsker automatisk innlogging, innlogging med passord, eller om man i tillegg til passord også ønsker å kryptere hjemmemappen der de personlige filene stort sett ligger.

  2. På siste side får man en oversikt over hva man har valgt igjennom installasjonsprosessen slik at man kan gå tilbake om man ønsker å gjøre endringer. Så fort man klikker installer vil installasjonen starte. Om man har enkelte elementer fra et annet OS som kan flyttes over til Ubuntu, vil det også forekomme en side imellom disse. Her kan man huke av for visse typer data man vil Ubuntu skal kopiere fra Windows, som for eksempel nettside-bokmerker.

Mens man venter får man se en del informasjonvinduer, som også har fått en grafisk overhaling. Disse forklarer en del av konseptet med Ubuntu og en del programmer og funksjoner, og kan være verdt å lese igjennom om man installerer Ubuntu for første gang.

Det siste steget i installasjonen er et vindu som dukker opp når installasjonen er ferdig hvor man blir spurt om man vil starte maskinen på nytt for å logge inn i den nyinstallerte distribusjonen, eller om man vil fortsette å leke med live-CD-en.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen