GUIDE: Ubuntu 10.04
Guide

Ubuntu 10.04

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ubuntu er fritt tilgjengelig for nedlasting på Internet, så om du er interessert i å prøve Ubuntu, er det ikke mye som stopper deg. En tur til Ubuntu sin hjemmeside, og det burde ikke være vanskelig å finne en link for nedlasting. Når .iso-filen er ferdig lastet ned, er det en rekke metoder man kan prøve Ubuntu på. På denne siden viser vi noen enkle metoder for de som ikke ønsker å gjøre en full installasjon. En liten hake med alle disse metodene, er at Ubuntu vil gå noe tregere enn en full installasjon på harddisken.

  • Live-CD: kjør Ubuntu fra CD. (bokmerke)
  • Live-USB. (bokmerke)
  • WUBI: installer og slett Ubuntu som et program i Windows. (bokmerke)
  • Virtualisering: kjør Ubuntu i et virtualisering-program i ditt OS. (bokmerke)

Live-CD: kjør Ubuntu fra CD.


En av de mest kjente og også greieste metodene å prøve Ubuntu på, er å benytte seg av live-funksjonen som kommer med Ubuntu (og en rekke andre Linux-distribusjoner). Det man gjør her, er å starte opp maskinen fra CD. Ubuntu vil da starte og fungere nokså likt som om det skulle vært installert på din harddisk, uten å gjøre noen inngrep på noen av harddiskene dine. Det eneste du trenger å gjøre er å skrive .iso-filen over på CD. En liten ting man her må passe på her, er at iso-filen ikke må brennes til CD som en data-fil. De fleste brenne-programmer har støtte for brenning av iso-filer, men om du ikke har noen installert, er cdburnerxp et godt alternativ for Windows. For brukere av tidligere versjoner av Ubuntu (og en rekke andre distribusjoner), er dette er funksjoner som følger med som standard. Her kan dere høyreklikke på filen og velge "Write to Disc" (eller på norsk "skriv plate"). Når prosessen er ferdig er det bare å starte maskinen på nytt med CD-en i. Det er også viktig å sørge for at maskinen er satt til å boote fra CD, eller at du endrer oppstartsrekkefølgen som ofte kan gjøres ved å trykke på en gitt funksjonsknapp eller ESC ved oppstart. Deretter vil du om litt sitte i Ubuntu live-session. Dette er både en fin måte å teste ut Ubuntu på for å se om det er av noen interesse, samt se hvor godt din maskinvare er støttet i Ubuntu.

(send meg til toppen)


Live-USB.

Ubuntu kan også legges inn på USB, som både tar mindre plass og tåler mer enn CD-er, og gjør det lettere å installere eller prøve Ubuntu på maskiner som ikke har CD-rom. Det er to enkle metoder for å få til dette. Den ene krever at du enten er i live-session eller har installert Ubuntu. Dette programmet heter Startup Disc Creator og befinner seg i System > Administration. Prosessen er nokså rett frem, og er en grei løsning for de som ønsker å gjøre dette fra live-session, eller har Ubuntu installert. Den andre metoden, og den vi kommer til å fokusere på her, er å benytte et program som heter Unetbootin, da dette ser ut til å være en mer fleksibel løsning. Dette programmet ligger både i pakkebrønnene til Ubuntu, og er tilgjengelig for Windows (kan lastes ned her). Unetbootin er et program som lar deg legge en hver distribusjon over på minnebrikke. Dette programmet pakker ut iso-filene på USB, og legger til sin egen versjon av GRUB (oppstartslaster/meny), og vil nok dermed se noe annerledes ut en den fra oppstarten man finner på live-CD. Det du trenger en formatert minnepenn på 1 GB eller mer. For å formatere en minnepenn i Ubuntu, høyreklikker du på minnepennen og velger formater, dermed er den klar til bruk om noen sekunder. Unetbootin kan til og med laste ned et utvalg av distribusjoner for deg og legge disse inn på minnepennen automatisk, men vi kommer her til å ta utgangspunkt i at .iso-filen til Ubuntu 10.04 er lastet ned. Åpne programmet, velg DiskImage blant de tre radioknappene, klikk på [...] og finn frem til .iso-filen. Velg type som 'USB Drive', og pass på at du har valgt riktig USB-port om du har flere plugget i. Deretter klikker du på OK, og om en stund vil minnepennen være klar til bruk.

(send meg til toppen)


WUBI: installer og slett Ubuntu som et program i Windows.

Med en funksjon kalt WUBI, kan man enkelt installere Ubuntu mens man sitter i Windows nesten som om det skulle vært et vanlig program. Det som skjer her, er at Ubuntu vil legge seg i en plass på Windows-partisjonen, og man får muligheten til å velge mellom Windows eller Ubuntu ved oppstart av maskinen. Noe av det mange sikkert vil sette pris på med denne metoden, er at man enkelt kan fjerne Ubuntu slik man ellers fjerner Windows-programmer på et senere tidspunkt, om man skulle finne ut at Ubuntu ikke tilfredsstiller alle krav.

(send meg til toppen)


Virtualisering: kjør Ubuntu i et virtualisering-program i ditt OS.

Ubuntu kan også virtualiseres ved hjelp av programvare som VirtualBox. VirtualBox kan lastes ned gratis fra www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Det finnes flere programmer som gjør den samme jobben, men VirtualBox er kanskje en av de mest kjente løsningene som er gratis, og som kan kjøres på både Windows, OS X, Linux, samt flere operativsystemer. Her kan man boote Linux både fra CD eller direkte fra iso, og om man ønsker, installere Ubuntu i virtualiseringsprogrammene. En av fordelene med dette er at man kan benytte seg av begge OS samtidig om det skulle være ønskelig.

(send meg til toppen)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen