GUIDE: Ubuntu 10.04
Guide

Ubuntu 10.04

Denne versjonen av Ubuntu byr også på en rekke mindre synlige forandringer. Her er noen av dem som har fått mest oppmerksomhet.

Ubuntu Music Store


En ny tjeneste man finner i Rhythmbox er Ubuntu Music Store, en musikkbutikk hvor man finner en stort utvalg av musikk å velge mellom. Tjenesten er også tilgjengelig for oss som befinner oss i Norge. Det har vært en del forespørsler rundt muligheten til å kjøpe musikk i OGG og FLAC-formatene, men av forskjellige årsaker vil sangene foreløpig kun være tilgjengelige i MP3-formatet. Ikke nytt for 10.04, men allikevel nevneverdig, finner man også to andre "butikker" i Rhythmbox, kalt Jamendo og Magnatune. Jamendo og Magnatune inneholder et enormt bibliotek med musikk som både kan spilles rett fra nett, lastes ned gratis, eller kjøpes om man ønsker å støtte artistene.

Flytt vinduer ved å klikke og dra både øverst ved vindukanten og ved menyen.


Den øverste delen av vinduet, vindukant og menyområdet, som nå går i et med det nye temaet, kan endelig enkelt flyttes på ved å klikke og dra hvor som helst i et ubrukt område. Dette ser kun ut til å fungere om man har på skrivebordeffekter, noe som er satt forsåvidt er satt på som standard i Ubuntu så sant man har maskinvare som gir støtte for dette, og eventuelle nødvendige drivere til skjermkort er installert.

Fjerning av HAL.


Ubuntu 9.10 satte ny rekord for oppstarthastigheten til distribusjonen, og Ubuntu 10.04 fortsetter denne trenden. Igjen har det vært mye fokus på å korte ned tiden Ubuntu bruker fra å trykke på strømbryteren til man sitter på skrivebordet. I denne versjonen er HAL helt fjernet fra oppstartprosessen, noe som har ført til ytterligere redusert oppstartstid. Målet til Ubuntu er å korte ned til magre 10 sekunder, og så langt ser det ut til at de er godt på vei. Med SSD sitter jeg på skrivebordet på under 10 sekunder, som selvsagt er raskere enn det som vil forekomme på HDD man finner i de fleste maskiner.

Ny standard åpen driver for nVidia maskinvare.


Nouveau-driveren har nå blitt standard driver for nVidia-kort. Denne driven vil blant annet kunne være flinkere til å finne en korrekt oppløsning for skrivebordet. For de som har benyttet tidligere versjoner av Ubuntu, kan det nok tenkes at de husker en nokså lav oppløsning før de proprietære nVidia-driverne ble installert. Driveren støtter 2D-akselerasjon, men 3D er ikke på plass i frie drivere.

Bedre støtte for proprietære drivere til nVidia maskinvare.


Støtten for de proprietære driverne til nVidia-kort er også forbedret. De tre driverne som er tilgjengelig i Ubuntu er nvidia-current (190.153), nvidia-173, og nvidia-96. Takket være det nye systemet er det nå også mulig å ha alle disse pakkene installert på en gang, men det er kun mulig å ha en konfigurert for bruk om gangen.

Google eller Yahoo som standard søkemotor.


Det var lenge diskusjoner om hvorvidt det skulle byttes fra Google som standard søkemotor, til Yahoo. Dette var i utgangspunktet en økonomisk rettet avgjørelse. Dermed ble standard søkemotor endret litt frem og tilbake, til det til slutt endte opp med Google igjen. Beslutingen for denne avgjørelsen ble offentliggjort i en uttalelse fra Rick Spencer, da han påpekte både økonomiske og en del andre aspekter som ville følge med et eventuelt skiftet.

Ubuntu One filsynkronisering


Ubuntu One er en tjeneste som lar deg synkronisere en hvilken som helst mappe i ditt hjemmeområde for din bruker. Du kan også dele mapper med dine kontakter. Konfigureringsverktøyet for denne tjenesten også fått en oppdatert liste med funksjoner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen