GUIDE: Ubuntu 10.04
Guide

Ubuntu 10.04

Et tema som har blitt brakt opp et par ganger under utviklingen, har vært den begrensede plassen utviklere har hatt til rådighet på CD-er. Det å benytte DVD for å gå bukt med plassproblemer ser ikke ut til å ha vært noe særlig tema. Dette har ført til at noe programvare har blitt fjernet fra det standard programvareutvalget for at andre skulle få muligheten til å dukke opp i menyene. Det vil allikevel fortsatt være en enkel sak å installere dette via Ubuntu Software Center om det er ønskelig, mer om det på "Side 8: Små tips for nye brukere". Mange av forandringene som er gjort ser ut til å være et forsøk på å gjøre Ubuntu litt mer 'mainstream', samt henge sammen med markedets stadige fokusering på sosiale nettverk. Et nokså naturlig trekk for utviklingen av Ubuntu som prøver å legge opp til å være Linux for "mannen i gaten".

Fjerning av Gimp


Først kan vi nevne at Gimp ikke vil være å finne blant den medfølgende programvaren. Utviklere mente at dette programmet kunne være noe i det meste laget for de fleste brukere, og dermed ble dette programmet fjernet så nye kunne finne sted på CD-en. Gimp er et nokså avansert bilderedigeringsprogram, og burde holde for de fleste hjemmebrukere som ikke har behov for de mer avanserte funksjonene man finner i de store kommersielle aktørene på markedet. For de som er interessert i Gimp, kan Gimp som sagt enkelt installeres i Ubuntu Software Center. For handtering av bilder sitter du da igjen med følgende programmer:

F-Spot (0.6.1.5) og Eye of Gnome. F-spot kan brukes til enkle og grunnleggende redigeringer. F-Spot legger også mer til rette enn f.eks Gimp til generell feilfiks på bilder, som å fikse kontrast, fjerne røde øyne, klippe bilder, osv. Eye of Gnome sin funksjon er hovedsaklig å bla igjennom og se på bilder på en enkel måte.

Me Menu & Gwibber Microbloggeing Client.


Med nye Me Menu og Gwibber Microblogging Client (2.30.0.1), en av de mest populære mikro-blogging-klientene tilgjengelig for Linux med i standard Ubuntu-installasjon, legges det til rette for de flittige brukerne av sosiale tjenester. Gwibber gir deg oversikt over en rekke sosiale nettverk i en liten og oversiktlig pakke. Gwibber støtter alle populære sosiale nettverk som Facebook, FrienFeed, Twitter, og Digg for å nevne noen. IM/VoIP-klienten Empathy (2.30.0.1), som også er integrert i Me Menu, støtter ut av boksen Facebook Chat, Google Talk, Jabber, People Nearby, AIM, gadugadu, GroupWise, ICQ, IRC, MSN, mxit, myspace, qq, sametime, silc, SIP, Yahoo!, Yahoo! Japan, og zephyr. Bildet av Gwibber er hentet fra Gwibber sine hjemmesider.

PiTiVi


PiTiVi (0.13.4) er et noe nytt videoredigeringprogram for Linux. Gode videoredigeringprogrammer for Linux har vært et nokså etterspurt, men det at en så populær distribusjon som Ubuntu nå har lagt inn denne programvaren i sitt standard programvareutvalg, vil nok dette (forhåpentligvis) føre til en økt fokusering rundt dette prosjektet. Programmet henger allikevel for øyeblikket litt etter Kdenlive og en del andre alternativer om man sammenligner en del av funksjonene og effektene man finner her, men om Ubuntu kan gi dette programmet et lite boost vil vi nok se en god del velkomne forbedringer. Bare ikke forvent standarder opp mot de store kommersielle aktørene på markedet. For hjemmebrukere som derimot ønsker å redigere videoklipp og ha en god liste med funksjoner tilgjengelig, vil nok PiTiVi (og Kdenlive) i mange tilfeller holde for de fleste. På siste side vil du finne en liten liste over forskjellige videoredigeringprogram som er tilgjengelig for Linux.

Ubuntu Software Center


Ubuntu Software Center er ikke nytt for denne utgave, og funksjonen er nokså tilsvarende den man fant i Add/Remova Applications som har vært med Ubuntu nesten fra starten av. Ubuntu Software Center har allikevel gått igjennom en liten oppussing, her er et bilde av resultatet.

Simple Scan


Simple Scan (1.0.2) er nok et program som har fått en veldig varm mottagelse bland mange som er avhengig å skanne dokumenter. Jeg har selv ingen skannere, så jeg fikk ikke selv testet dette programmet, derfor blir det et hvit dokument på skjermbildet. Det første jeg fikk beskjed om når programmet åpnet, var at ingen skannere var funnet, og å sjekke om at eventuelle skannere var skikkelig plugget i. Noe som bør indikere at prosessen for å benytte en skanner er like enkel som å sette opp en printer for Linux, altså plugge den i og vente noen sekunder før den automatisk blir klar til bruk.

Medfølgende spill.


En del spill har blitt fjernet, og et nytt har kommet inn i sortimentet; Gbrainy. Gbrainy ser ut til å være et hjernestimulerende spill som har kategorier innenfor logiske oppgaver, utregninger, hukommelse, og et siste hvor du skal finne ord som passer sammen eller ikke passer sammen i en gitt sammenheng. Andre spill som følger med i tillegg til Gbrainy er: AisleRiot Solitaire (et kabalspill som inneholder rundt 86 forskjellige varianter av kabal), Mahjongg, Mines, Quadrapassel (et tetris-lignende spill), og Sudoku. Hele Gnome-biblioteket med spill kan lastes ned fra pakkebrønnene. Det finnes også en rekke andre spill og velge mellom, både enkle mer ressurskrevende spill, der mange av disse enkelt kan lastes ned og installeres via pakkebrønnene. Vi har en god liste over mange av de populære gratis-spillene på "Side 8: Små tips for nye brukere".

Oppdaterte programmer.


Man finner også selvfølgelig en god del programvare som er oppdatert til siste nåværende tilgjengelige versjon, som også byr på en del nytt og spennede.

Liste over noen av versjonennumrene til medfølgende programvare:

  • Firefox 3.6.3 (nettleser)
  • Nautilus 2.30.0 (filbehandler)
  • Open Office 3.2.0 (kontorpakke)
  • Transmission 1.92 (torrent-klient)
  • Brasero 2.30.0 (brenneprogram)
  • Rhythmbox 0.12.8 (musikkavspillingprogram)
  • Totem Movie Player 2.30.0 (videospiller)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen