(Bilde: Canonical)

Ubuntu klar for Nexus-nettbrettene

Lover raskere, enklere og mer strømlinjeformet brukeropplevelse på tvers av ulike enheter.

Hjem-skjermen på et Ubuntu-nettbrett.
Hjem-skjermen på et Ubuntu-nettbrett.Foto: Canonical

På CES-messen i Las Vegas i januar demonstrerte Canonical sitt Linux-baserte operativsystem Ubuntu på smartmobiler. Nå har selskapet lansert Ubuntu også for nettbrett, i første omgang nettbrettene Google Nexus 7 og Nexus 10. 

Med Ubuntu for nettbrett forsøker Canonical å utfordre duopolet Google og Apple har med henholdsvis Android og iOS på nettbrett. Canonical ønsker å gjøre det samme brukergrensesnittet tilgjengelig på tvers av mange ulike enheter, som smartmobiler, nettbrett, PC-er og TV-er. 

Samtidig med at Ubuntu OS for nettbrett blir tilgjengelig for Nexus 7 og 10 torsdag 21. februar, vil også eiere av smartmobilene Nexus 4 og Galaxy Nexus kunne laste ned operativsystemet til sine telefoner. Installasjonsfilene blir tilgjengelig på developer.ubuntu.com.

– Vår familie med brukergrensesnitt skalerer nå på tvers av alle skjermer, slik at telefonen kan gi deg nettbrett-, PC- og TV-brukeropplevelsen når du dokker den. Det er unikt ved Ubuntu, og det er fremtiden til personlig databehandling, sier Canonical-grunnlegger Mark Shuttleworth i en pressemelding. 

Enklere fleroppgavekjøring

Ifølge Canonical skal Ubuntu ha fordeler blant annet når det gjelder fleroppgavekjøring (multitasking), ved at du skal kunne kjøre en telefon-app på skjermen samtidig med en nettbrett-app. Dette skal gjøre mobilapper mer brukbare på nettbrett. 

En mobilapp og en nettbrettapp kan vises ved siden av hverandre.
En mobilapp og en nettbrettapp kan vises ved siden av hverandre.Foto: Canonical

Du kan ha flere brukerkontoer på nettbrettet, og sikkerheten skal ifølge Canonical være bedre enn på andre nettbrett-operativsystemer. Det er blant annet full kryptering av personlige data, og samme sikkerhetsnivå som i Ubuntu Linux for PC-er. 

 

Med en talestyrt "HUD"-meny (head up display) kan du hente frem en meny med ekstrafunksjoner.
Med en talestyrt "HUD"-meny (head up display) kan du hente frem en meny med ekstrafunksjoner.Foto: Canonical

En funksjon som kalles Ubuntu HUD er en spesiell meny som ifølge produsenten skal gi deg mye av den samme kontrollen på nettbrettet som du har på PC-en. HUD-funksjonen har mulighet for talestyring.

Ubuntu bruker ikke hjem- eller tilbakeknapper, men lar deg i stedet skifte mellom apper, innstillinger og ulike funksjoner ved å sveipe fingeren fra kantene av skjermen. 

Støtter nettbrett fra 6 til 20 tommer

Det nye operativsystemet vil støtte skjermstørrelser fra 6 til 20 tommer og oppløsninger fra 100 til 450 punkter per tomme. 

– Nettbrettet passer perfekt mellom telefonen og PC-en i Ubuntu-familien, sier Oren Horev, som har ansvaret for designet av Ubuntu for nettbrett. 

Ubuntu OS vil være tilgjengelig for både nettbrett basert på ARM-prosessorer, og for Intel-baserte nettbrett (x86). Apper vil enten være "native", det vil si skrevet for den aktuelle plattformen – eller web-apper skrevet i HTML5. 

Ubuntu OS for nettbrett vil bli vist på Mobile World Congress-messen i Barcelona neste uke, hvor Amobil.no er tilstede. 

Vi har prøvekjørt Ubuntu på en mobiltelefon, her kan du lese hva vi synes.

Her kan du se en video som viser hvordan Ubuntu OS for nettbrett fungerer:

(Kilde: Canonical

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen