– Ubuntu er spion-programvare

Free Software Foundation-sjef Richard Stallman er ikke videre begeistret for Ubuntu. (Bilde: Christophe Ducamp / Flickr)

– Ubuntu er spionprogramvare

Programvareguru advarer mot å bruke den populære Linux-plattformen.

Ifølge et nytt blogginnlegg hos Free Software Foundation, er Ubuntu det samme som spyware, eller spionprogramvare. Dette skriver sjefen selv, Richard Stallman, og advarer nå mot å bruke den populære Linux-distribusjonen.

Programvareguruen Stallman er frustrert over det integrerte nettsøket i Ubuntu 12.10, som blant annet viser innhold fra nettbutikken til forhandleren Amazon.

Samler inn brukerinformasjon

Richard Stallman er en forkjemper for fri, åpen og, ikke minst, sikker programvare. Han lanserte GNU-prosjektet og fri programvare-bevegelsen i 1983, og grunnla Free Software Foundation i 1985.

Ifølge ham skal fri programvare nettopp beskytte brukerne mot spionprogramvare og andre ondsinnede programmer. Selskapet Canonical, som står bak Ubuntu, hevder at all brukerdata sendes gjennom deres egne servere og blir gjort anonymt. Virksomheten samler likevel inn selv informasjon om Ubuntu-brukerne.

Skader omdømmet

Som nevnt er det spesielt den tette sammenhengen mellom søk på og utenfor nett som provoserer Stallman. Når du søker etter lokale filer og programmer i Dash, får du også resultater fra Amazon.

Det er riktignok mulig å deaktivere Amazon-funksjonen i Ubuntu, men dette er ikke nok ifølge Stallman. Han mener at de færreste brukerne vet hvordan man skrur det av, eller at de syns det er for vanskelig.

Stallman skriver at Ubuntu ødelegger det gode omdømmet for fri programvare når man integrerer spionprogramvare, eller noe som ligner, i sine produkter.

– Ikke bruk Ubuntu

Stallman ønsker at søk på og utenfor nett blir tydelig adskilt, og at brukerne får informasjon om hva slags data som blir samlet inn. I tillegg stiller han seg negativ til at Ubuntu anbefaler og installerer leverandøreide programmer i Software Center.

Konklusjonen hans er dermed at man bør unngå å installere og bruke Ubuntu slik det framstår i dag.

Utvider søket

Nettstedet Ars Technica har spurt Canonical etter et svar, og selskapet henviste da til et nylig publisert blogginnlegg, som handler om søket i den kommende Ubuntu-utgaven.

Her skal søket få enda mer samhandling med både kommersielle og frie tjenester på nett, deriblant YouTube og Last.fm. Målet er å gi brukerne den raskeste og mest effektive måten å finne det de leter etter, enten det befinner seg på Internett eller lokalt på datamaskinen.

Canonical forteller videre at måten de samler inn data på ikke krenker personvernet til brukerne. Brukerdataene blir anonymisert, som nevnt, og Canonical lover at de kun samler inn informasjon som bidrar til å forbedre brukeropplevelsen. I tillegg hevder de at det skal bli enklere å velge bort innsamlingen av data for brukere som ønsker det.

Er du enig med Richard Stallman i kritikken mot Ubuntu? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Free Software Foundation)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen