Uberørte av økonomisk krise

Dollaren stuper, boligmarkedet er tregere enn noensinne, folk i Oslo får ikke solgt leilighetene sine, renten fortsetter og øke, og Oslo Børs ser knallrøde tall. De store teknologiselskapene lever imidlertid livet på den grønne siden av gjerdet fremdeles.

Solid oppsving
Nylig la en rekke av de store konsernene innen IT og teknologi frem sine siste regnskapstall, og i motsetning til resten av verden kan bransjen stort sett vise til positiv utvikling. Både Microsoft, Google, Apple og Nokia har tall som peker rett til værs. Sony Ericsson er et av de triste unntakene.

Det er markeder utenfor USA som redder Microsoft, Google, Apple og Nokia. Google har også nylig sagt at de så langt stort sett har jobbet mot det amerikanske annonsemarkedet, men ser nå at antallet brukere fra Europa og Asia har vokst kraftig, og prøver dermed å endre annonseprofil for å tilpasse seg de nye trendene. Europeisk økonomi opplever heller ikke den økonomiske nedgangen i like stor grad som amerikanske markeder.


Sony Ericsson sliter for tiden, og kutter 2.000 ansatte i løpet av 12 måneder.

Kutter 2000

Som vi i Teknofil har skrevet om tidligere, har det ikke gått helt på skinner for Sony Ericsson den siste tiden, og fredag sendte svensk-japanerne ut pressemelding om at de kutter 2.000 årsverk. Firmaet har mistet store markedsandeler, og tallene for andre kvartal i år viste en 97 prosent nedgang. I løpet av tolv måneder skal 2.000 ansatte slankes bort fra mobilrprodusenten.

Totalt sett vil dette utgjøre en årlig besparning på rundt 300 millioner euro. Sony Ericssons salg har falt med ni prosent dette kvartalet, og sammelignet med fjorårets inntjening i andre kvartal på 220 millioner euro, sitter firmaet kun igjen med 6 millioner euro i år.

De største blir større
Nyhetssredaktør og finansjournalist Sigvald Sveinbjørnsson i NA24 tror imidlertid IT og teknologibransjen kan rammes på sikt. De store aktørene kommer nok defintivt til å klare seg greit.

- IT-bransjen tok en solid hestekur i 2001-2002, så bransjen som helhet står godt rustet til å ta denne motgangen. Det er imidlertid en bransje som er veldig avhengig av produkter, og derfor vil tallene alltid svinge kraftig. Apple for eksempel scorer jo stort på lanseringen av Iphone. På sikt kommer nok nedgangen også til å ramme IT og teknologibransjen ettersom både bedrifter og privatpersoner sparer inn på produkter man ikke absolutt trenger. Vi ser helt klart en trend i markedet nå at produsentene med de beste produktene i sin sjanger gjør det veldig bra, mens alle andre sliter. Det er som "the winner takes it all", sier Sveinbjørnsson til Teknofil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen