U2 - U218 Singles

Det irske fenomenet U2 er 30 år gammelt. Firemannsgruppen, som i starten var fem, fant hverandre i Dublin og kalte seg for Feedback. De skiftet navn til det enkle uttrykket U2 da Dick Evans forlot bandet i 1978. Mon tro om han angrer...

Samme år kom deres gjennombrudd, da gutta vant en talentiade arrangert av Guinness. Da var det ingen vei tilbake, og ett år senere slapp de sin første singel titulert U2 Three. Singelen, som for anledningen bare ble sluppet i Irland, toppet landets hitlister umiddelbart. Merkelig nok er ingen av disse låtene med på denne singelsamlingen, men det mangler allikevel ikke på godsanger.

En forkledd singelkolleksjon?

U2s på mange måter parallelle band, både sett i forhold til musikkstil og epoke, er Depeche Mode. Depeche Mode var tidlig ute med å slippe sine to geniale singelsamlinger, henholdsvis The Singles 81>85 og The Singles 86>98. Disse to samlingene markerte hver sine perioder med en enorm overgang fra 80 til 90-tallet, og er ansett som et viktig dokument på vår moderne popkultur.

Se større versjon og flere bilder
Velkjent bandpositur.

Da skal vi over til den lille skuffelsen. Det som trekker litt ned er at "U218 Singles" ikke er helt som forventet i det man kikker på sporlisten. I stedet for å lage et historisk dokument som tegner en spesifikk epoke i et av verdens største og viktigste band, startes det med "Beautiful Day" fra 2000 som første spor. Ikke et vondt ord om den sangen, som vår praktfulle Kurt vant World Idol med, men det er bare ikke å anses for et historisk dokument å være så lenge låtutvalget ikke er logisk.

Spennet går helt fra starten i 1980 med "Boy" til "How To Dismantle An Atomic Bomb" fra 2004. En singelsamling bør representere en gitt epoke i et bands historie. Særlig når vi har med et band som U2 å gjøre. Firemannsgruppen har utviklet seg gjennom årene, og det burde dokumenteres på samme måte som Depeche Mode har gjort.

Men et bra produkt er det

Musikkindustrien får ikke alltid gode skussmål fra verken presse eller kunder, og det er ikke uberettiget. Bakmennene som driver med dette skal også tjene penger, og de vet å utnytte publikum med å gi ut den ene samleren etter den andre fordi det selger. Er så dette melking av U2s suksesskonsept?

Egentlig ikke. Selv om U2 har gitt ut samlere tidligere, har de manglet en singelsamling. Så man kan si at det jaggu var på tide at den kom. Singelsamlingen er også et godt og gjennomarbeidet produkt. Platen blir levert i et lekkert etui med et rikt illustrert innleggshefte, tilgjengelig både i CD- og LP-formatet. Et begrenset opplag inkluderer også en bonus-DVD med video-dokumentarer og ekstraspor. Dette er altså ikke bare utgivelsen for den som måtte ønske en enkel inngangsbillett til bandets diskografi, men også en kjekk sak som hører hjemme i hyllen til den som måtte eie alle studioalbumene, og for samleren som er ute etter det lille ekstra.

To nye låter

Alternativ tekst mangler
U2 i en svunnen tid.

Utvalget på "U218 Singles" er en fantastisk samling låter, og man finner ikke en eneste svak en. Sanger som "Beautiful Day", "New Years Day", "Sunday Bloody Sunday" og "Sweetest Thing" er kvalitetsmusikk få band kan skilte med. De to siste sporene på plata er spilt inn i år, og gir en forsmak på hva vi kan forvente av deres kommende studioalbum. Først ut er "The Saints Are Coming", som starter med toner og tekst fra "The House of the Rising Sun", før man bryter med en overgang til mer temperamentsfull rock. Sporet er spilt inn sammen med punkbandet Green Day, uten at Green Day på noen som helst måte ødelegger U2-lyden. Dette er en ekte slager som man bare må venne seg til å få høre mye på radio fremover.

Skiven avsluttes med den andre nyinnspillingen, "Window in the Skies". Denne er mer av det episke slaget, men også en potensiell slager. Av en eller annen grunn får vi assosiasjoner til Sondre Lerche og hans simplifiserte britpop-forsøk. Kan U2 ha lagt om stilen nok en gang? Ikke vet vi; det kan også være en skjult hyllest til deres gamle forbilder The Beatles.

Konklusjon

Undertegnede har i skrivende stund hørt gjennom dette albumet mange ganger, selv om alle bortsett fra de to siste låtene er gamle og kjente sanger som allerede var representert i platehyllen. Dette kan vel ikke tyde på annet enn at U2 har lykkes i å snekre sammen en gjennomtenkt samling, tross manglende logisk låtuvalg sett i forhold til historien. Lurer du på hva du skal kjøpe i julegave til venner og familie i år? Om fattern, muttern, brodern og søstern, eller besten for den saks skyld, liker U2, så er "U218 Singles" en bankers presang under juletreet.

U2 U218 Singles

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen