Tyvgods selges til inntekt for fattige

Se større versjon og flere bilder

En undersøkelse gjort av Recipero i Storbritannia viser at en stor andel av telefonene som selges brukt er stjålne. Resirkulering av telefoner, altså at personer donerer brukte telefoner som så selges til inntekt for veldedighet, er blitt svært vanlig i mange land. Nå kan det vise seg å være en enkel måte for kriminelle å kvitte seg med bevis på.

Recipero, som til daglig sjekker mobiltelefoner om de er stjålet, utførte en undersøkelse der de leverte stjålne telefoner til fire av de største, britiske resirkuleringsprogrammene. Etter kort tid var telefonene solgt, og salgssummen overbragt veldedige organisasjoner.

Organisasjoner eller selskap som mottar penger tjent på kriminalitet begår lovbrudd, ifølge britisk lov.

Amobil skrev senest i går om Virgin Mobile, som denne måneden setter i gang et omfattende program i USA der selskapet ønsker å samle inn gamle og brukte telefoner, for så å selge dem på nytt til inntekt for hjemløs ungdom. Slike programmer har blitt svært populære, og flere mobiloperatører har varslet planer om lignende tjenester. Undersøkelsen gjort av Recipero kan føre til komplikasjoner for mange.

Med 15 millioner solgte brukttelefoner bare i Storbritannia hvert år, står resirkuleringsselskapene utvilsomt overfor store utfordringer om de skal sjekke hver enkelt telefon for kriminell bakgrunn.

Skulle en person motta eller kjøpe en telefon som ikke har vært sjekket for kriminell fortid, vil den aktuelle personen kunne havne i politiets søkelys og i verste fall bli arrestert om telefonen er stjålet eller har vært brukt i kriminelle handlinger tidligere.

Recipero har bedt den britiske veldedighetskommisjonen om å ta opp problemet med britiske resirkuleringskjeder. Målet skal være at alle telefoner som inngår i et resirkuleringsprogam blir sjekket for tidligere bruk, slik at uskyldige personer ikke opplever å bli stemplet som kriminelle og veldedige organisasjoner slipper å komme i et dårlig lys for å ha mottatt penger som stammer fra salg av tyvgods.

(Kilde: Cellular-News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen