Tyver kloner mobilen

Forestill deg at du åpner siste mobiltelefonregning og oppdager at den er mye høyere enn du forventet deg. Dette er en situasjon som flere og flere i Sør-Korea kommer opp i. Der beslaglegger myndighetene stadig flere "klonede" mobiltelefoner som kriminelle bruker til å svindle til seg gratis samtaler.

I Norge og andre land hvor de bruker GSM-nett må SIM-kortet ditt stå i en telefon for at du skal kunne ringe med abonnementet ditt. I land hvor de bruker CDMA-nett derimot, er SIM-kort heller unntaket enn regelen. Siden telefonnummeret heller er knyttet mot en enkel telefon, trenger en svindler bare telefonens serienummer for å utnytte et abonnement.

Alle CDMA-telefoner har et forhåndsprogrammert serienummer (ESN). Utro tjenere i mobilbransjen skaffer til veie serienummeret på nye telefoner som selges, slik at svindlere kan programmere dette inn i en annen telefon. Dermed har man en "klone" man kan ringe helt gratis med, siden det er eieren av den opprinnelige telefonen som får regningen.

Sør-Koreas teletilsyn, Central Radio Management Office (CRMO) beslagla åtte ganger flere telefonkloner i fjor enn året før. I 2004 ble 858 ulovlige apparater beslaglagt, mens myndighetene i fjor sporet opp 6574 kloner. Serienummersvindling blir betegnet som et samfunnsproblem, siden dette rammer vanlige mobilbrukere helt tilfeldig.

Myndighetene i Sør-Korea har forsøkt å begrense telefonkloningen med et nytt identifiseringssystem i mobilnettet, uten at dette har ført til færre svindler. Illojale telefonforhandlere har funnet måter å omgå systemet, og fortsetter å selge kloner.

Eksperter på kriminalitet har påpekt at klonede telefoner er et problem siden kriminelle kan bruke dem til å holde identiteten sin skjult. De ulovlige telefonene skaper også bekymringer for at den rette eieren kan avlyttes ved hjelp av en klone.

Sør-Koreas telemyndigheter har uttalt at selv om de har beslaglagt flere telefoner, vil de ikke karakterisere økningen som eksplosiv.

(Kilder: JoongAng Daily, Korea Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen