Tyskland med verdens kraftigste

Bavarian Academy of Science i Tyskland har inngått en avtale med IBM om å bygge en ny superdatamaskin som skal være ferdig i 2012. Maskinen som har fått navnet SuperMUC, skal kunne klare 3 petaflops (tusen billioner (1015) beregninger i sekundet), og blir dermed verdens kraftigste datamaskin.

Dersom dette stemmer vil SuperMUC kunne slå den kinesiske Tianhe-1A (2,67 petaflops) som i november toppet Top500-listen over verdens kraftigste datamaskiner. Det er imidlertid ikke kun Tyskland som har planer om kraftig maskin i 2012 – i USA planlegges det to maskiner på hele 20 petaflops – disse skal drives av "The Lawrence Livermore National Laboratory" og "Oak Ridge National Laboratory", og begge skal drives av det amerikanske energidepartementet.

SuperMUC skal etter planen drives av Leibniz Supercomputing Centre i Garching, Tyskland, og skal brukes av europeiske forskere i felt som medisin, astrofysikk og andre vitenskapelige oppgaver. Det er den tyske staten som blir økonomisk ansvarlig for tiltaket, og det er en del av programmet "Partnership for Advanced Computing in Europe" (PRACE) – hensikten med programmet er å styrke europeiske forskere.

Maskinen skal bruke 14 000 Intel Xeon prosessorer, og skal kjøres i IBM System x Idataplex-servere. Den skal bruke det vannbaserte kjølesystemet Aquasar som er utviklet av IBM.

(Kilde: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen