Tysk super-3G

Den tyske operatøren T-mobile skal i morgen rulle ut HSDPA-nettet sitt i Tyskland. Lanseringen skjer samtidig som den gigantiske teknologimessen CeBIT går av stabelen.

HSDPA er en oppgradering av det vanlige UMTS-nettet, og blir ofte omtalt som 3,5G eller super-3G. Dette nettverket har en teoretisk makshastighet på 14,4 Mbps, men du vil nok ikke komme i nærheten av denne farten med en vanlig HSDPA-telefon. Den reelle hastigheten vil sannsynligvis bli på rundt 1,2 Mbps. Til sammenligning har det vanlige UMTS-nettet en hastighet på 0,3Mbps.

Hvis du planlegger å besøke CeBIT kan du få demonstrert hastigheten i HSDPA-nettet, blant annet ved Nokias stand.

Sprer seg i Europa
I månedene fremover skal HSDPA lanseres i flere land i Europa. T-Mobile skal for eksempel åpne nettverket i Storbritannia og Nederland. Her i Skandinavia blir 3 den første operatøren til å lansere HSDPA, når de lanserer nettverket i Sverige en gang før sommeren.

Både Telenor og NetCom har tidligere sagt til Amobil.no at de ikke har planer om å oppgradere til HSDPA før utbyggingen av det vanlige UMTS-nettet er ferdig, det vil si tidligst i begynnelsen av 2007.

(Kilder: Nokia, Businessweek)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen