Test

Twin Peaks - Definitive Gold Box Edition

I en tid hvor vi overøses av store TV-serier som er glætte og velproduserte til fingerspissene etter mainstream-malen, kan et tilbakeblikk til en av TV-rutens største kultserier være en sann glede. Det er liten tvil om at TV-serier har vunnet mange nye seriøse fans de siste årene. "Lost", "24" og nyere suksesser som "Heroes" kan nå hevde seg kvalitetsmessig med en god film, og det blir flere nesten for hver dag som går. "Twin Peaks Definitive Golden Box" gir deg alle episodene fra den mystiske verdenen skapt av mystikkens mester David Lynch og Mark Frost, en TV-serie som på sin tid virkelig representerte et skarpt skille til andre suksesser som fylte sendeflaten.

Hvem drepte Laura Palmer?
Hvem drepte Laura Palmer?

"Twin Peaks" begynner med at den vakre og populære tenåringsjenta Laura Palmer (Sheryl Lee) blir funnet drept i den rolige småbyen Twin Peaks. Omstendighetene rundt drapet bringer FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) på banen for å løse saken som er tett knyttet til en lignende sak i en annen småby ikke langt unna. Cooper er alt annet enn tradisjonell i sin fremtoning og fremgangsmåte og hans unike karakter er viktig for den drivende mystikken som gjør at man hele tiden "bare må se en episode til". Til tross for småbyidyllen i Twin Peaks viser det seg at drapet på Laura Palmer bare er som pandoras eske, for Twin Peaks skjuler mer enn man skulle tro.

Stemninger og mystikk

"Twin Peaks" er en utradisjonell krimserie som til tider grenser mot drama og såpe, men det er ingen sjanger som virkelig setter ord på hva som egentlig utgjør Twin Peaks. Mystikk er nøkkelordet, undring og utforsking av stemninger er hva Twin Peaks gjør på en måte få andre TV-serier noensinne har. Boksen består av de to sesongene som ble utgitt – den korte førstesesongen med pilot og syv episoder, og den lengre andresesongen på 22 episoder – samt en god slump ekstramateriale selvsagt. Kvalitetsmessig så er førstesesongen rett og slett glimrende, mens det utover i andresesongen taper seg. Det var nettopp det som tok serien av plakaten for nesten 20 år siden, seertallene stupte etterhvert og serien ble kansellert, noe vi nok skal være glade for. På slutten blir det mer og mer såpeserie av Twin Peaks og den herlige mystiske stemningen som virket fortryllende er borte.

Det florerer ikke av store skuespillerprestasjoner i serien, og mange av karakterene er voldsomt karikert med grove pennestrøk. Roller som Dale Cooper og sheriffen Harry Truman kan lett sees som latterlige grunnet den overdrevne karikaturen de representerer; men alt i alt så klarer den drivende mystikken og et tidvis svært så delikat lydspor å holde alt sammen.

Renovert materiale

Velkommen til Twin Peaks.
Velkommen til Twin Peaks.

For de som engang har sett serien på TV så er kanskje en av de beste tingene med denne boksen at bilde og lyd har fått en fullverdig restaurering og fremstår omtrent like bra som en ny serie anno 2008. På noe av ekstramaterialet får du se originalklipp, og det er som himmel og hav i forskjell.

Etter å ha brukt nøyaktig ett komplett døgn på å se serien må jeg innrømme at jeg gledet meg til ekstramaterialet. "Twin Peaks" særegne tematikk innbyr til stor interesse for detaljer rundt både produksjonen, skriveprosessen og alt annet som ekstramaterialet kunne belyse. Men dette er en av de to plassene denne utgivelsen feiler. Riktignok får du langdryge intervju-features med skuespillere, gjesteregissører og Lynch/Frost selv, men det er dessverre dårlige intervjuer. I stor grad gjentar alle det den første sa, etterfulgt av enda en runde hvor de alle gjentar alt en gang til. Og når det som gjentas er en stor grad av selvskryt om hvor spesielt, sjeldent og nyskapende det var å jobbe med "Twin Peaks" så bryr det de fleste av oss der sola ikke skinner. Det eneste intervjuet som egentlig er særlig interessant er "A Slice of Lynch".

Som nevnt er det på særlig to punkter utgivelsen feiler; den andre glippen er at utgiverne ikke har prestert å legge ved filmen "Fire Walk With Me", en oppfølger til serien som også gir en avslutning på historien om Laura Palmer. De kunne glatt lagt ved denne og hevet prisen med en hundrings om så var, for prismessig er denne utgivelsen en sikker vinner. Intet mer enn fem hundrelapper er listeprisen.

Konklusjon

"Twin Peaks" er av tidenes kultserier og forsvarer sin posisjon på DVD, særlig vil et renovert bilde samt den lave prisen skaffe serien mange nye tilhengere. Dessverre mangler det litt her for virkelige fans, ekstramaterialet burde ha vært så mye, mye bedre enn det er. Men alt i alt er dette en god utgivelse av en TV-serie som tidvis er brilliant, til tross for avtagende kvalitet mot slutten. Vet du ikke hvem som drepte Laura Palmer? Kjøp boksen og finn det ut nå, det er verdt både tiden og pengene.

Twin Peaks - Definitive Gold Box Edition   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen