TV kveler 3G-nettet

I sommer startet NetCom og Telenor sine kampanjer for å gjøre Norges abonnenter bevisste på mulighetene 3G tilbyr.

I tillegg er både NRK, TV2 og TVNorge godt i gang med å tilby sine kunder mobil-TV. Eiere av 3G-telefoner kan se alt fra fotballkamper til Hotel Cæsar og 71 Grader Nord på mobiltelefonen.

Mye av dette sendes i sanntid, og tar naturlig nok opp en del av 3G-nettets båndbredde.

I forrige uke startet operatøren O2 med mobile TV-sendinger i Storbritannia. Analysebyrået Analysis har funnet ut at det skal faretruende få sanntidsoverføringer til før 3G-nettet ikke vil greie å henge med i svingene. I en rapport konkluderer byrået med at direktesendinger på mobiltelefonen vil fylle opp båndbredden i Storbritannia i løpet av de neste par årene hvis 40 prosent av 3G-brukerne ser på mobil-TV i sanntid i åtte minutter per dag.

Analysis hevder videre at løsningen for 3G-operatørene kan bli såkalt MBMS, eller Multimedia Broadcast and Multicast Service. MBMS er en kringkastingsteknologi som i følge Mpirical er laget for å avlaste 3G-nettet, og lar abonnentene se sendinger i sanntid på på mobilen på samme måte som via 3G.

Seniorkonsulent i Teleplan, Knut Baltzersen, er enig med Analysis i at 3G-nettene kan komme til å oppleve kapasitetsproblemer i de kommende årene. Han mener imidlertid at det er vanskelig å forutse situasjonen i Norge, men medgir at mobilsendinger i sanntid kan være med på å trekke en stor del av båndbredden her til lands.

En del å gå på i Norge
Han sier likevel at de norske 3G-nettene har en del å gå på før et slikt problem vil oppstå. Han peker på at løsningen med MBMS heller ikke kan bli helt problemfri:

- Det kan også skape problemer, fordi mange må dele på én kanal. Jeg antar at dette kan selges som en egen tjeneste til abonnentene.

Balterzen nevner også HSDPA som en eventuell løsning. HSDPA er en forbedring av dagens 3G-nett, og kalles av mange for super-3G. Den Norgesaktuelle operatøren 3 har nettop gått inn for å oppgradere sine 3G-nett i Sverige og Danmark til HDSPA.

Å oppgradere 3G-nettet til HDSPA er nok en løsning som ligger langt frem i tid når det gjelder Telenor og Netcom, siden dette ville medføre utgifter i milliardklassen. I tillegg til at de to operatørene så vidt har startet opp 3G-tilbudet i Norge, er det foreløpig ingen mobiltelefoner på det norske markedet som støtter HDSPA.

(Kilde: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen