TV2 trekker dokumentar

Alternativ tekst mangler
Kyllinger som skal slaktes blir samlet opp med en slags treskemaskin.

Jon Martin Førland og Are Syvertsen fikk vite at filmen deres "Smaken av hund" ville bli vist 3. april på TV2. Uken før ble filmen utsatt, etter at blant annet representanter fra Gilde hadde sett filmen. Senere tok kanalen den helt av sendeflaten.

- Vi vet ikke helt hvorfor den er tatt av. Det er ikke påvist noen faktafeil, men det har vært lange møter med blant annet Gilde og Tine som har uttrykt sterke reaksjoner som har fått TV2 til å endre mening, sier Jon Martin Førland til Kulturo.no.

Tar opp flere emner

I filmen vises blant annet hvordan kyllinger blir samlet opp av en slags treskemaskin og sendt avgårde på samlebånd før de skal slaktes. Den setter også spørsmålstegn ved maten som ifølge industriens kommunikasjonskampanjer skal være kortreist, mens fóret til dyrene kommer fra Brasil, hvor også regnskog må bøte for produksjonen til norsk fór.

Alternativ tekst mangler
Kyllinger blir fordelt i kasser.

Førland og Syvertsen som driver dokumentarfirmaet Incacola Productions var veldig glad for at en kommersiell kanal sa ja til å sende filmen, men er utrolig skuffet over at de nå sier nei etter å ha snakket med sine annonsører. Dokumentarskaperne har fått støtte av stiftelsen "Fritt Ord" til å lage dokumentaren.

- Stoler på annonsørene

- Det betyr i bunn og grunn at redaktøren av Dokument 2 stoler mer på intervjuobjekter enn de gjør på journalistene. Våre kilder er jo noen av de største annonsørene på TV2. Det er ingen bombe at annonsørene reagerer sterkt. Gilde har vært sterkest i reaksjonene og de handler ikke om selve innholdet i filmen men hvordan den er laget. Premissen for intervjuet har vært helt tydelig fra begynnelse til slutt, sier Førland.

Redaksjonsleder i Dokument 2 Odd Isungset, sier til VG at de ikke ville sende dokumentaren i frykt for eventuelle erstatningsansvar.

Hemmelig telefonopptak

- Helt fra første stund ga vi uttrykk for at metodene som ble brukt er diskutable, sier han til VG, og sikter til bruk av skjult kamera og hemmelige telefonopptak.

- Vi har en visningskontrakt med produksjonsselskap som er klar på hva de plikter å overholde av regler. TV2 skal ikke stå igjen med et eventuelt erstatningsansvar. Etter en grundig gjennomgang fant vi derfor ut at vi ikke ville sende den, sier redaksjonslederen.

Filmen blir vist mandag kveld klokken 18.00 på Oslo Dokumentarkino på Grünerløkka Parkteater, hvor det også er duket for debatt etter filmen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen