Føler du innimellom at du burde gjort noe annet enn å se på TV?
Teknofil
Føler du innimellom at du burde gjort noe annet enn å se på TV? (Bilde: Shutterstock)

TV-titting og spill reduserer stress

Det stemmer riktignok ikke for alle..

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Finværet som har herjet i store deler av landet de siste ukene, skal visstnok gå mot slutten, ifølge meteorologene.  Istedet blir det høljregn grå himmel mange steder.

Men fortvil ikke, det gir deg en glimrende unnskyldning til å krype opp i sofaen og se på TV. Eller spille video- eller dataspill. Det kan til og med være bra for deg.

Ifølge Forskning.no konkluderer nemlig en ny studie at digitale medier, som TV og spill, reduserer stress. Dette har vært hevdet tidligere også, men forskerne Reinecke, Hartmann og Eden har gått dypere inn på hvorfor i sin nye publikasjon, The Guilty Couch Potato: The Role of Ego Depletion in Reducing Recovery Through Media Use.

– Mer opplagt

I studien har forskerne kartlagt medievanene til 471 deltakere. For de aller fleste viste det seg at det lønner seg å koble av foran skjermen etter jobb, for da blir hjernen distrahert.

 – Som et resultat blir man mer opplagt og man får høyere kognitive prestasjoner. I helhet viser dette oss at underholdende media-bruk, som TV og spill, er en gunstig og effektiv mental helbredningsstrategi, sier forsker Leonard Reinecke til Forskning.no.

Du kan følge @teknofil_no på Twitter også!

Gjelder ikke alle/alltid

Dette gjelder imidlertid ikke alle, eller alltid. En av teoriene som forskerne ønsket å teste, baserer seg på antakelsen om at viljestyrke er en menneskelig ressurs som «brukes opp» i løpet av dagen. Særlig gjelder dette personer som har svært krevende eller stressende jobber.

Den nye studien  viste at denne målgruppen veldig ofte slang seg ned foran TV-en etter endt arbeidsdag, nettopp fordi de var slitne. Derimot opplevde flere av dem at dette var bortkastet tid, og fikk dårlig samvittighet av det. Og med skyldfølelsen som fulgte, forsvant også fordelene ved TV-tittingen.

Reinecke og kollegaene mener derfor at de kan konkludere med at mediebruk er bra for deg, så lenge du ikke får skyldfølelse av at du burde gjort noe annet.

Videre sier han til Forskning.no at overdreven mediebruk i seg selv kan være en kilde til stress og svekket viljestyrke. Derfor understreker han at mediebruken bør kombineres med sosiale, sportslige og kulturelle aktiviteter for at du skal ha det best mulig.

Lønner det seg å være slem som barn?
Mobbere får helsefordeler senere i livet »

(Kilder: Forskning.no, Wiley Online Library)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen