Guide

TV-skolen: Vi rydder opp i kablene

Når den nye flatskjermen er på plass i stua blir neste steg å koble til det nødvendige tilleggsutstyret, som en aktiv TV-bruker benytter seg av. På markedet i dag finnes det utallige løsninger for hvordan du kan spille spill, se en film eller lytte til musikk.

Kablene du benytter og ikke minst hvilken variant av tilkoblingene du kobler mediene sammen med, er avgjørende for at du skal få det maksimale ut av utstyret ditt. Vi skal nå se litt nærmere på de vanligste kablene i bruk, og vurdere hvilken kabel du bør benytte i forskjellige situasjoner.

Scart
På de fleste signaler som er analoge i dag bruker vi en Scart-kabel for å koble til TV-en. Denne kabelen er som oftest den beste løsningen for tilkobling av VHS-spillere og analoge videokameraer. Forskjellene på Scart-kablene er om de er skjermet for forstyrrelser, fullkoblet med alle funksjoner eller gullbelagt for bedre kontakt mellom apparatene.

Skjerming av en kabel kan være avgjørende for et godt bilde, spesielt om TV-en din står i nærheten av en kilde som kan påvirker signalet. En høyttaler kan påvirke kvaliteten på signalet til skjermen, og en skjermet kabel vil da kunne forhindre dette.

Noen av kablene er også fullkoblet, som betyr at kabelen har alle 21 kontaktpunktene i bruk. Når kabelen er fullkoblet vil du kunne benytte alle funksjoner, som for eksempel at en video kan hente kanallisten fra TV-en.

Hvor bra kontakt kablene får med apparatene og hvor god overføringen blir, vil kontaktbelegget på en Scart-kabel bestemme. Derav gullbelegget på en del Scart-kabler.Komponent


Disse kablene inneholder de tre basisfargene vi finner i ett videosignal, i form av rødt, blått og grønt. Komponent brukes ofte til projektorer og spillkonsoller, men kan også gjøre nytte for seg når du skal se en høyoppløsningsfilm fra en HD-dekoder.DVI

Denne type kabeltilkoblinger finner vi på de første flatskjermene som kom på markedet, før HDMI ble den nye standarden. DVI er en digital kabel som sender bilde, men ikke lyd, fra for eksempel en PC til flatskjermen din. DVI er en standard videoutgangen på PC-er, men måtte gi tapt som standard, for HDMI på flatskjermer og nå også tildels PC.HDMI

På HD-skjermer finner vi HDMI-innganger. Denne typen inngang er standarden for dagens flatskjermapparater, og sender signaler digitalt med lyd. HDMI leveres i forskjellige versjoner, der den nyeste på markedet er HDMI 1.4.

Alle apparater som kommer på markedet i dag med HD-muligheter har HDMI-inngang. Denne typen kabel er blitt standard for alle flatskjermer og er i alle tilfeller den beste koblingen å bruke når vi snakker om digitale TV-signaler, HD eller 3D.

Klikk her for å lese mer om vår  TV-skole vedrørende 3D-TV.Digital lyd

De fleste filmene på dagens marked er å finne i DVD- eller Blu-ray-format, og har digitallyd i form av surround-kvalitet. For å få denne type kvalitet må du bruke en optisk eller koaksial lydkabel.
 
Den optiske er som navnet tilsier en kabel som sender signalene via lys. Fordelen med denne varianten er at lys ikke lar seg påvirke av blant annet magnetisme. 

Koaksialkabelen sender også digitallyd, men er på sin side basert på vanlig kabelteknologi, og kan derfor la seg påvirke av ytre påvirkninger. Så skal du bruke koaksialkabel som lydsignal, er det en klar fordel å ha denne skjermet.Digital dekoder

Det finnes mange løsninger for å få inn TV-signaler, og en av de mest brukte er en digitaldekoder. Denne løsningen gjør at du får et bedre bilde på for eksempel din kabel-TV enn du ville fått med et analogt signal.

En del av disse dekoderne er også klare for HD-signaler, noe som betyr at dekoderen har en HDMI-utgang. Bruk HDMI-kabel til flatskjermen din såfremt TV-en har det. Med denne kabelen får du et raskere bilde, bedre farger og skjermen får den signaloverføringen den er laget for å benytte.

Scart er en analog type kabel og bør kun brukes om TV-en ikke har HDMI eller komponent. Har du derimot en bilderørs-TV er Scart-kabel løsningen, men allikevel vil du være tjent med å investere i en skjermet og fullkoblet kabel, kontra å bruke den kabelen som medfølger i esken.PC

I dag går mye av film og musikk via en PC. Mange benytter seg av multimedieløsninger, og har kanskje også et hjemmekinoanlegg tilkoblet flatskjermen. For å koble opp PC-en til skjermen, vil en DVI-kabel være en bra løsning. Utgangen er digital, men sender ikke ut lyd. Uansett vil du måtte ha en lydkabel i tillegg, med mindre PC-en din har en HDMI-utgang.

Om TV-en din ikke skulle ha DVI, så vil det uansett lønne seg å bruke en slik kabel. Du må bare anskaffe en overgang fra DVI til HDMI, så vil du fortsatt ha en digitaloverføring fra PC-en til skjermen din. En slik kabel gjør også jobben enklere for PC-en, når den skal identifisere hva slags TV du har koblet til og hva den kan kjøre av oppløsning. Men har begge enhetene HDMI-muligheter, er dette den klart beste løsningen.Spillkonsoller

Det finnes flere spillkonsoller på markedet, og flere av dem kan nå vise spill i HD-oppløsning. For eksempel en Xbox-konsoll har en analog utgang eller HDMI. For at flatskjermen din skal kunne levere HD-oppløsning skal du bruke HDMI-muligheten fra konsollen. Har du ikke HDMI-mulighet så lønner det seg å benytte komponentkabel fremfor analoge kabler for et bedre bilde. I tillegg til komponentkabelen må du ha en lydkabel, for komponent sender heller ikke lyd.Hjemmekino og forsterkere

Et hjemmekinoanlegg kan brukes til så mangt, blant annet å forbedre den ikke fult så bra TV-lyden. De fleste TV-program sendes i dag med vanlig stereokvalitet, og for å få dette inn på anlegget trengs kun en vanlig stereokabel.

Med en digital-dekoder vil en del filmer sendes med 5.1 surroundkvalitet, og da kan du koble dekoderen til hjemmekinoanlegget med en optisk eller koaksialkabel. En del TV-er på markedet leveres med innebygd MPEG4 dekoding og da vil en del filmer som sendes også få surroudlyd. Da har du muligheten til å benytte en optisk kabel fra TV-en til anlegget, om apparatene har det. Da vil du få samme 5.1 surroundkvalitet som via en dekoder.Generell regel

Nå har vi tatt for oss en del tilkoblinger, og sett litt på hva du kan koble til TV-en din. En gylden regel er å bruke digitale kabler så lenge du har mulighet. Alle flatskjermer i dag er digitale og vil i de fleste situasjoner alltid være best tjent med å få signalet overført digitalt. HDMI-kabelen er den du bør bruke først og fremst, så lenge apparatene du benytter har denne tilkoblingen.

Artikkelen er første gang publisert i april 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen