Guide

TV-skolen: Transportering av flatskjermer

Ved innkjøp av ny flatskjerm til stue eller filmrommet støter du kanskje på problemet: ”Hvordan skal jeg få plass til transportere skjermen hjem?” Mange kjøper i dag en 37-tommers flatskjerm eller større, og med originalemballasje byr ofte eskens størrelse på plassproblemer under transport.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi ta en litt nærmere titt på transportering av flatskjerm, hvorfor plasma-TV-er må transporteres stående, samt forhandlernes syn på transport av skjermer.

Transporter stående
På dagens marked finnes det flere teknologier, med LCD og plasma som de mest vanlige. Transportering av disse skjermene varierer etter størrelse og tyngde på selve skjermen, men som grunnregel er skal disse skjermene transporteres stående.

Spesielt gjelder dette plasma-TV-er, som i dag ofte har en skjerm på 42 tommer eller større. Det står som regel også forklart på esken til flatskjermen hvorvidt den må transporteres stående eller ikke.

Hvorfor plasma-TV stående?
Som tidligere nevnt er det slik at plasma-TV-er må transporteres stående. Grunnen til at disse skjermene anbefales å stå, er at de har en høy egentyngde i selve panelet. Når disse panelene blir liggende i en bil med mulighet for vibrering og risting, kan selve glasset i plasmapanelet sprekke, og dermed har du en helt ubrukelig skjerm når du kommer hjem. Selve panelet kan også bli bøyd.

LCD-skjermene er noe mindre utsatt for dette fenomenet, men også de bør i aller høyeste grad transporteres stående hjem fra butikken, i alle fall når skjermen er i størrelser over 37 tommer.Ikke stor nok bil

Du har kanskje vært innom en butikk og funnet TV-en som skal pryde stua di, og betalt for den uten å tenke på transport. Du kommer ut av butikken og lurer på hvordan i all verden den enorme esken skal få plass i bilen din.

Mange butikker tilbyr hjemkjøring av TV-en, og da får du tilkjørt den stående uten å måte ta en risikofylt manøver ved å legge ned TV-en i bilen. En annen løsning er å leie en henger fra en bensinstasjon for noen hundrelapper, noe som også gjør det mulig å frakte skjermen stående hjem.

En siste ”nødløsning” er å pakke ut TV-en, og plassere den stående i baksetet. Det er imidlertid veldig viktig å forsikre deg om at skjermen står stødig, slik at den ikke kommer flaksende i stolryggen, om du mot formodning må bremse kraftig på veien hjem.

Hvordan forholder forhandlere seg til transport?
Teknofil.no har vært i kontakt med både Elkjøp og Expert for å høre hvordan de ser og forholder seg til transportering av flatskjermer.

- Vi sørger for å informere på tilstrekkelig måte om sikker transport av produkter som flatskjermer, som hovedregel skal større paneler transporteres stående. Vi henviser også til informasjonen på esken for nødvendige detaljer, forteller kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp

- Vi opplever at kundene som kjøper flatskjerm generelt er opptatt og klar over at flatskjermer må transporteres med omhu. Dersom du som kunde legger ned plasmaskjermen ned, og den ødelegges på grunn av det, så er det det samme som om du skulle miste den mens du bærer den. Men la meg påpeke at jeg aldri har hørt om et slikt tilfelle ennå, forklarer kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Expert.Uhellsforsikring

Hos flere forhandlere kan du tegne ulykkesforsikring, en type forsikring som dekker for eksempel at en ny flatskjerm som går i bakken eller blir ødelagt under transport – noe som ikke dekkes av din reklamasjonsrett. Både Elkøp og Expert bekrefter ovenfor Teknofil.no at de har slike forsikringer.

- Ja, Elkjøps trygghetsforsikring dekker uhell som ikke omfattes av reklamasjonsretten, eksempelvis under transport av flatskjerm og andre produkter kjøpt hos oss, sier Brekke.

- Dersom du kjøper Trygghetsforsikring, er du også sikret under transporten hjem, avslutter Erlimo.
Har du erfaringer rundt transportering av flatskjermer? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen