Guide

TV-skolen: Slik tyder du TV-ens typenummer

Om du er ute for å handle eller ser deg omkring etter et nytt TV-apparat, er det i tillegg til usedvanlig mange merker å velge mellom, også forvirrende med alle typebetegnelsene som TV-produsentene bruker.

I denne utgaven av TV-skolen ser vi nærmere på typebetegnelser på flatskjermer. Vi bruker betegnelsene til Sony, Samsung og Philips som eksempler til å forklare hva de forskjellige tallene og bokstavene sier om skjermen.

Samsung sine typebetegnelser
På Samsungs flatskjermer finner vi typebetegnelser som for eksempel LE40A656XXE. De første to bokstavene står for hvilken type teknologi skjermen inneholder, LE for LCD, PS for plasma og UE for LED-LCD.

Videre står tallene etter LE for størrelsen på skjermen i tommer. Neste bokstav og de tre tallene sier noe om hvilken serie og modell skjermen tilhører, og hva slags egenskaper skjermen har. De siste bokstavene XXE forteller at denne skjermen er laget for det Nordiske markedet, med menyer og bruksanvisning på blant annet norsk.

Sony sine typebetegnelser
Vi tar utgangspunkt i å forklare en typebetegnelse på en ny modell fra Sony, nemlig KDL-40W5500.

- KDL betyr at skjermen er en flatskjerm med digital tuner. De to neste tallene står for hvor stor skjermen er i tommer, målt diagonalt. Den neste bokstaven er sier noe om hvilken serie skjermen tilhører. Tallene som kommer etter W i dette eksempelet er en logisk betydning, og sier noe om hvilken modell i rekken det er. For eksempel er 4500 en eldre variant av W enn det 5500 er, forklarer Kjell Ove Marienborg i Sony.

I mange tilfeller vil du også oppleve at det står bokstaver etter de siste tallene, for eksempel KDL-40W5500AEP.

- Disse bokstavene sier noe om hvilken region skjermen er tilpasset til. AEP betyr at skjermen er generelt laget for Europa med unntak av Storbritannia. Vi produserer Sony-flatskjermer for tre regioner i verden: Asia, Europa og Amerika. Det vil si at en modell som er betegnet med ”USA-kode” kun inneholder støtte for blant annet NTSC-systemer, avslutter Marienborg.Philips sine typebetegnelser

Siste eksemplet vårt kommer fra Philips, der du ser skjermer med betegnelser som for eksempel 42PFL9604H.

- Hos oss indikerer de to første tallene størrelsen på skjermen, mål i tommer. Deretter følger PFL, som betyr at det er en Philips Flatscreen. Det første tallet som kommet etter PFL sier noe om hvilken serie skjermen tilhører, hvilket i dette eksemplet er en 9000-serie. De tre siste tallene forklarer hva skjermen inneholder av egenskaper utenom det som er standard for alle 9000-serie-skjermene, forklarer Bjørn Birkeland i Philips.

Alle de nye skjermene som kommer fra Philips dette året inneholder en MPEG-4-dekoder, som gir deg mulighet til å slippe en ekstra dekoder og fjernkontroll.

- Etter tallene 9604 kommer bokstaven H, som tilsier at skjermen har støtte for MPEG-4, som vi benytter her i Norge for å få inn blant annet det digitale bakkenettet. Det finnes også modeller i dag som har D som siste bokstav. Da betyr det at skjermen kun støtter MPEG-2, og altså ikke det systemet vi bruker her, avslutter Birkeland.

Forskjellige egenmodeller hos forhandlere
De fleste skjermene du finner i butikkene har samme typebetegnelser og kan direkte sammenlignes på pris, men du vil også oppdage at det finnes modeller som er nokså like ”standardmodellene”, men allikevel har forskjellige typebetegnelser.

Grunnen til dette er blant annet at enkelte butikkjeder har egenmodeller, som kan skiller seg ut med å ha andre eller ekstra funksjoner i forhold til en ”vanlig” modell i samme serie. Men det finnes også modeller som er ”veldig” like hverandre med forskjellige betegnelser, som for eksempel Sony KDL-40W4000 og KDL-40W4220. Vi kommer nærmere innpå dette i løpet av neste uke.

Har du eksempler på typebetegnelser eller opplevd å ha blitt forvirret av disse? Diskuter i forumet.

Artikkelen har vært tidligere publisert på Teknofil.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen