GUIDE: TV-skolen: Slik stiller du inn kanalene
Guide

TV-skolen: Slik stiller du inn kanalene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Har du nettopp gått til innkjøp av en ny TV, vil neste steg etter at den nye flatskjermen er pakket ut og satt på plass, være å installere kanalene. På de fleste av dagens skjermer finnes det automatiske funksjoner som gjør denne jobben enklere for deg, ved at skjermen selv legger inn de kanalene som er tilgjengelig fra eksempel kabelanlegget du er tilknyttet.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmere på hvordan du installerer kanalene på den nye skjermen din, hvordan du manuelt kan legge til kanaler som dukker opp underveis og litt om hvordan du sorterer kanallisten din. I våre eksempler er det brukt en analog kabel som kilde, og ikke noen form for dekodere, noe vi kommer tilbake til ved et senere tidspunkt. Det vil også være forskjell i hvordan menyene ser ut på din flatskjerm, i forhold til bildene vi bruker som eksempler.Ut av esken

Når flatskjermen står ferdig oppkoblet på stereobenken eller hengende på veggen, blir neste steg å legge inn kanalene som er tilgjengelig fra for eksempel kabelen du er tilknyttet til. Som regel vil apparatet komme opp med valg som blant annet språk og land, før selve valget om automatisk eller manuell installasjon av kanalene kommer opp. Disse valgene finner du i TV-ens meny, eller så dukker den opp første gang du tar i bruk apparatet etter oppakking.

Velger du automatisk kanalsøk, setter skjermen i gang å lagre kanalene for deg. Selve prosedyren for installasjonen av de forskjellige kanalene varierer i varighet fra TV til TV, men tar som regel noen minutter. Det kommer opp en form for grafikk på en del TV-modeller, som viser hvor langt i prosessen flatskjermen er kommet, slik at du har en indikasjon på hvor lang tid søket vil ta.Flatskjermen vil i de fleste tilfeller lagre de kanalene den finner i den regelfølgen de dukker opp, mens andre skjermer automatisk ”stokker” om listen etter søket er ferdig. Du vil ha full mulighet til å sortere kanalrekkefølgen slik du ønsker etter søket er ferdig på de fleste modeller.Manuell installasjon

Det automatiske kanalsøket finner alle kanaler som er tilgjengelig når du søker, men du har sikkert opplevd at enkelte kanaler har falt ut eller fått beskjed om at nye kanaler er tilgjengelig. Du kan selvsagt kjøre hele den automatiske prosessen om igjen, men du kan også velge å legge inn de nye kanalene manuelt uten å måtte sortere hele kanallisten på nytt.

Gå inn i menyen på TV-en din, og videre til ”installasjonsvalg” eller lignende. Der finner du sammen med nevnte automatisk søk også manuell installasjon/søk. Gå inn via denne for å komme til menyen der du kan legge inn kanaler manuelt og søke opp enkeltkanaler som har falt ut grunnet endringer i kabelnettet eller lignende.

I denne menyen er det også en automatisk søkefunksjon, som ikke legger inne alle kanalene den finner, men søker opp neste kanalen. Det gjør at du enkelt kan søke deg frem til den manglende eller nye kanalen og deretter lagre denne på den kanalposisjonen du ønsker. Du har også fulle muligheter til å helt manuelt ved å sette inn for eksempel C 16, som da kan være en plassering for den kanalen på kabelanlegget der du bor.Sortere kanaler

Når det automatiske kanalsøket er unnagjort og du ønsker en annen rekkefølge på kanalene dine en det flatskjermen har lagret det, har du mulighet for å gå inn i menyen og sortere kanalene etter eget ønske.
Går du inn i menyen på flatskjermen din, har du som regel et ”installasjonsvalg” der du også finner automatisk installasjon og manuell installasjon, i tillegg til sortere/omgjøre. Disse utrykkene kan ha forskjellige navn i fra fabrikant til fabrikant, men fungerer i prinsippet på samme måte.

Ved å gå inn på valget for å sortere kanaler kommer det opp en oversikt som viser hvilke kanaler som er lagt inn, og de mange modeller navngir disse kanalene for deg automatisk. Da bruker du fjernkontrollen til å markere den kanalen du ønsker og flytte, og trykker ok eller tilsvarende for å forflytte kanalen til et annet nummer i rekkefølgen.

Beveg kanalen til der du vil ha kanalen plassert og trykk deretter ok eller tilsvarende for å bekrefte flyttingen av kanalen til den angitte plassen. På en del flatskjermer vil da de kanalene som ligger inne fra den posisjonen du valgte og nedover, forflytte seg en plass lengre ned. Slik at den kanalen som var på kanal fem, vil bli flyttet til nummer seks.Gi navn

I menyen på flatskjermen der du finner automatisk installasjon, manuell installasjon og sortering finner du også på en rekke modeller en funksjon for å navn gi kanaler. Denne funksjonen gjør det mulig å navngi kanaler, som ikke flatskjermen automatisk har navngitt under den automatiske installasjonen.

I denne menyen kommer det opp en liste som minner mye om listen du finner når du skal sortere kanalrekkefølgen, og her velger du en kanal du ønsker å navngi. Det finnes flere måter dette gjøres på, men i vårt eksempel (se bildet nedenfor) bruker du opp og ned tastene på fjernkontrollen for å bla frem bokstavene.

På denne måten får du en enklere oversikt over hvilke kanaler du ser på, og gjør jobben enklere i forhold til å sette opp favoritt lister på flatskjermen.Utrykk

Som det fremkommer av bildene er det forskjellige utrykk som kanskje ikke sier de fleste av oss spesielt mye. Her kommer noen av de vanligste utrykkene og hva de betyr for deg.

PAL (B/G), NTSC (M) er utrykk som sier noe om hvilket system skjermen din benytter. I Europa benytter vi PAL, som betyr at skjermen viser et vist antall linjer og i en bestemt frekvens (oppgis i Hz). NTSC er den amerikanske standarden, som benytter en høyere frekvens enn det PAL gjør og lavere antall linjer. De fleste av dagens flatskjermer har støtte for begge systemene.

VHF og UHF er utrykk som sier noe om hvilket frekvensområde apparatet ditt mottar signaler i, der VHF står for Very High Frequency, mens UHF står for Ultra High Frequency.

Er det temaer du vil at vi skal ta opp i TV-skolen? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen