TV-skolen: PVR-dekodere

Etter digitaliseringen av både bakkenett, parabol og kabel har muligheten for å ta opp på en dekoder blitt både enkelt og praktisk.

I flere situasjoner har du sikkert stått med valgets kvaler. Skal du se fotballkampen eller favorittserien? Som selvfølgelig går til samme tidspunkt. En opptaksdekoder løser problemet for deg ved å ta opp serien mens du ser kampen direkte.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi ta en nærmere kikk på hvordan en PVR-dekoderen fungerer, og hva slags bruksmuligheter du har.

Kort om PVR

Personal Video Recorder, forkortes ofte PVR, eller også kjent som opptaksdekoder på folkemunne, har funnet sin plass i mange norske hjem.

Selve apparatet har en harddisk som tar seg av lagringen av dine opptak. Kapasiteten på harddisken varierer fra leverandør til leverandør, men de fleste takler en "ukes" tid med opptak før disken er full. Mindre dersom det du tar opp er i HD-kvalitet. Noen av Altibox' opptaksdekodere har ikke innebygget harddisk. Her gjøres opptakene på selskapets egne servere for deg, og trenger derfor ingen harddisk som kan føre til økt støynivå. I tillegg til en harddisk har også PVR-en to signaltunere, som gjør det mulig for deg å ta opp fra en kanal mens du ser på en annen. Eventuelt ta opp fra to kanaler samtidig.

En annen hendig funksjon er muligheten for å pause et program. Ringer telefonen eller svigermor banker på døren, trykker du bare pauseknappen på fjernkontrollen. Da lager PVR-en sendingen i mens du tar telefonen. Når du kommer tilbake er det bare å trykke play og programmet fortsetter der du slapp. Det er også fullt mulig å spole tilbake om det var en detalj i filmen du ikke fikk med deg, selv om du ikke har tatt opp filmen selv. PVR-en lagrer hele tiden en gitt periode av programmet du ser på, slik at du når som helst kan spole deg tilbake.

En av ulempene med å bruke en PVR er om du for eksempel bytter leverandør. På grunn av opphavsrettigheter er det ikke mulig å overføre opptakene digitalt fra en PVR til en annen. Det er heller ikke mulig å digitalt kopiere innholdet via HDMI over på andre medier. Den eneste muligheten du har er å spille av opptaket ditt på PVR-en og koble til en annen opptaker med en analog kabel. Da kan du overføre de digitale sendingene, men kvaliteten blir jo forringet i og med at du går fra en digital kilde via en analog kabel. Du vil heller ikke ha mulighet til å overføre HD-kvalitet via en analog kabel.

Bruk alltid HDMI

Alle nye og en god del eldre PVR-dekodere har mulighet for å vise deg både HD og 3D. Også alle flatskjermer kan vise deg HD-kvalitet, men det er helt avgjørende at du bruker riktig kabel mellom TV og dekoder. Vi anbefaler deg å bruke HDMI uansett. Med denne kabelen får du overført bilde og lyd i god kvalitet uten problemer.

Å for eksempel se en fotballkamp i HD versus vanlig kvalitet er enorm, der du blant annet får mye skarpere gjengivelse av publikum og alle hendelser på banen.

Hvor lenge beholder du opptakene dine?

Når du har gjort opptak på PVR-en din av en vanlig sending eller film som ikke er hentet via VOD, vil materialet i utgangspunktet ligge lagret på harddisken til du sletter den. Men har du en kanalpakke, kan det hende du får deg en overraskelse når du skal se opptaket du gjorde for en stund siden.

Har du tatt et opptak fra for eksempel TV1000 eller en tilsvarende filmkanal, og du senere avbestiller denne kanalen eller kanalpakken, kan du som blant annet Altibox- eller Viasat-kunde ikke se opptakene du gjorde fra den kanalen etter at du har avbestilt kanalen/kanalpakken. Det foreligger nemlig en kryptering på de opptakene du gjør, som følger kanalen du gjorde opptaket ditt fra.

Altibox kan fortelle at de jobber med en løsning slik at du skal kunne se filmer eller programmer fra en avsluttet kanalpakke i fremtiden, men at det fortsatt gjenstår noe arbeid før dette er på plass.

Er du Viasat-kunde og sier opp en kanal, vil du ikke kunne se på opptaket ditt fra denne kanalen, men lar du opptaket ligge på disken og du ved en senere anledning bestiller kanalpakken på nytt, vil du igjen kunne spille av innholdet.

Canal Digital, Get og RiksTV på sin side har ingen form for kryptering som hindrer deg i å spille av opptak som er gjort på en kanalpakke du ikke lenger har.

Elektronisk programguide (EGP)

Med digitaliseringen av TV-sendingene i Norge, har vi sammen med en digital dekoder også fått en elektronisk programguide, ofte forkortet EPG. Teknologien gjør det enklere for deg å se hva som går på TV på de forskjellige kanalene.

Via EPG-menyen får du opp hva de forskjellige kanalene sender, samtidig som du enkelt kan markere de programmene du ønsker å ta opp. Du kan enten velge å ta opp det ene programmet eller trykke en gang til på opptaksknappen for å sette i gang serieopptak. PVR-en vil da ta opp alle episodene av programmet du har valgt.

Video On Demand (VOD)

En annen funksjon som har blitt populær å bruke er Video On Demand, ofte forkortet VOD. Her kan du bla deg gjennom filmleiekartotekene til din TV-leverandør og leie film direkte fra sofakroken uten videre anstrengelser.

Det eneste du trenger å gjøre er å koble internett til dekoderen og påse at PVR har nok lagringsplass. Hvor lenge du har tilgang til å se filmen du har leid varierer, så sjekk med din leverandør hvilke kriterier som gjelder.

Hva er din erfaring med PVR-dekodere? Diskuter i forumet

Er du på jakt etter ny PVR?
Les vår test av Viasats nye opptaker

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen