Guide

TV-skolen: PVR-dekodere

Med digitaliseringen av både bakkenett, parabol og kabel har muligheten for å ta opp på en PVR blitt både enkelt og praktisk. Med PVR-dekoder har du fått økte muligheter for å få med deg flere programmer, med pausefunksjon og elektronisk programguide.

I mange situasjoner har du nok hatt valgets kval. Skal du se det ene eller det andre programmet, som selvfølgelig nok går på samme tidspunkt. PVR-dekodere har forenklet dilemmaet ved å gi deg muligheten til å se et program, mens det andre tas opp. Du kan jo selvfølgelig også ta opp programmer fra en digitaldekoder via en harddiskopptaker, eller en god gammeldags videoopptaker.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi ta en nærmere kikk på hvordan PVR-dekoderen fungerer, og hva slags bruksmuligheter du har.

Kort om PVR
Personal Video Recorder, eller mer kjent som PVR på folkemunne, har kommet for fullt i Norge, i forbindelse med digitaliseringen av TV-sendingene. Selve apparatet har en harddisk som kan lagre videoopptak samtidig som du ser på et annet program. Apparatene har også pausefunksjoner som gjør det enkelt å sette en livesending på pause – når du for eksempel må ta telefonen. Når samtalen er avsluttet kan du enkelt sette i gang sendingen der du pauset den. Du har også muligheten til å spole deg fremover, slik at du igjen er live i fotballkampen du ser på.

PVR-apparatene er som nevnt harddisk basert, og antall timer du kan lagre på PVR-en bestemmes av kapasiteten på selve harddisken. Normalt kan du ta opp flere titalls timer med topp kvalitet. De fleste dekoderne kan også ta opp programmer i HD, om leverandøren du benytter sender programmer i denne kvaliteten.

På grunn av opphavsrettigheter er det ikke mulig å overføre opptakene videre digitalt via HDMI-tilkoblingen fra PVR-en. Den eneste muligheten du har er å spille av opptaket ditt på PVR-en og koble til en annen opptaker via en analog kabel. Du får da overført vanlig digital sending, men kvaliteten blir jo kraftig forringet i og med at du går fra en digital kilde via en analog kabel. Du vil heller ikke ha mulighet til å overføre HD-kvalitet på denne måten.Bruk HDMI

Av de PVR-dekoderne som finnes har en god del mulighet for å motta HD-innhold. Om du har en flatskjerm vil TV-en din i alle tilfeller ha best utbytte av å bruke en HDMI-kabel, så fremt dekoderen din har denne utgangen.

Flatskjermen din vil da for det første ha mulighet til å vise deg HD-oppløsning, men selve bildet vil få raskere bevegelser og forbedrede farger. Har du ikke HDMI, kan du lese mer her om eventuelle andre tilkoblinger som er å anbefale.Hvor lenge beholder du opptakene dine?
Når du har gjort opptak på PVR-en din av en vanlig sending eller film som ikke er hentet via VOD, vil materialet i utgangspunktet ligge på harddisken din helt til du eventuelt sletter den. Men har du en kanalpakke, kan det hende du får deg en overraskelse når du skal se opptaket du gjorde for en stund siden.

Har du tatt et opptak på for eksempel TV1000 eller en tilsvarende filmkanal, og du senere velger bort denne kanalen eller kanalpakken, vil du i utgangspunktet ikke kunne spille av opptakene du har gjort fra kanalen. Det foreligger nemlig en kryptering på de opptakene du gjør på din PVR, som følger kanalen du gjorde opptaket ditt fra. Dermed kan du risikere og ikke få spilt av en gammel film du tidligere har tatt opp, fordi du ikke lengre har den kanal/kanalpakken opptaket ble tatt i fra.

De fleste leverandører Teknofil har vært i kontakt med bruker forskjellige varianter av denne krypteringen. Har du PVR-dekoder og abonnement fra for eksempel Get, Viasat eller Altibox, vil du kunne oppleve og ikke få spilt av gamle opptak, som nevnt ovenfor.

Canal Digital og RiksTV på sin side har ingen form for kryptering som hindrer deg i å spille av opptak som er gjort på en kanalpakke du ikke lenger har. Har du gjort opptak fra for eksempel en film på Rikspakken, og du har nedgradert til kun å ta inn NRK og TV 2, vil du fortsatt kunne se de gamle opptakene fra før du nedgraderte.Elektronisk programguide (EGP)

Med digitaliseringen av TV-sendingene i Norge, har vi sammen med PVR-en også fått EPG. Teknologien er en elektronisk programguide, som gjør det enklere for deg å se hva som går på TV på de forskjellige kanalene.

I tillegg til å vise hva slags programmer kanalene viser, med vedlagt informasjon om filmer og dokumentarer, forenkler også EPG-systemene til de forskjellge leverandørene opptakene dine. Du kan gå inn i EPG-oversiktene og lett velge hvilket program du vil ta opp. Du har også mulighet til å planlegge opptak en uke fram i tid, eller sette favorittseriene dine til serieopptak.Video On Demand (VOD)

En annen funksjon som har blitt veldig enkel og grei sammen med PVR-dekodere er VOD. Forkortelsen står for Video On Demand, og gir deg tilgang via sofakroken til å leie film direkte.

Teknofil har testet flere aktørers tilbud vedrørende VOD, og du kan klikke her for å lese testene vi har utført.

Artikkelen er første gang publisert 13.april 2009.

Hva er din erfaring med PVR og avspilling av opptak etter å ha endret kanalpakke? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen