GUIDE: TV-skolen: Hertz og oppløsning
Guide

TV-skolen: Hertz og oppløsning

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hos dagens flatskjermer finner vi uttrykk som 100Hz og HD. Disse benevnelsene sier noe om hvor mange punkter bildet på skjermen kan inneholde, og ikke desto mindre hvor bevegelig bildet er.

I denne utgaven av TV-skolen skal vi se litt nærmere på uttrykkene Hz og oppløsning, og gi en enkel gjennomgang av hvordan de fungerer og hva de betyr i praksis for deg.

HZ

Om du skal gå til anskaffelse av en flatskjerm vil du komme over uttrykkene 100- og 200Hz. Hz er en måleenhet for frekvens, og sier noe om antall svingninger (hendelser) per sekund. Tradisjonelle TV-sendinger viser deg 50 bilder per sekund i interlace, hvilket betyr at du får 50 halve bilder. Grunnen til at vi bruker 50Hz bildefrekvens stammer tilbake til de eldre bilderørs-TV-ene, som brukte strømnettet (som også er 50 Hz) til å justere bildet, slik at det ikke rullet. Noen husker nok sikkert tilbake i tid da man måtte skru bak på TV-en for å få bildet til å slutte å rulle. Skjermen tegner da det resterende halve bildet, slik at du får 50 hele bilder (50 Hz).

Kjøper du en 100Hz flatskjerm, vil skjermen legge til fiktive bilder. Det betyr at skjermen regner ut og legger inn bilder mellom de reelle bildene, slik at du får dobbelt så mange bilder per sekund. Du vil da få et raskere og mer ”flyttende” bilde. Skjermene viser da i 100Hz, gitt at signalet den får er 50Hz. Du kan nemlig også få skjermer til å vise i 96Hz ved bruk av en 24p-film, og 120Hz ved bruk av en NTSC-kilde.

Det finnes også skjermer på markedet med 200Hz-teknologi. Disse skjermene jobber på samme måte som de nevnte 100Hz-skjermene ovenfor, men legger da altså til tre fiktive bilder mellom et reelt bilde, i stedet for ett, som 100Hz-teknologien gjør.

Ikke alltid like bra

Med 100- og 200Hz teknologi oppnår du blant annet et raskere og mer bevegelig bildet. Men denne funksjonen betyr ikke dermed at den er den beste å bruke i alle situasjoner og typer bilder.

Film er for mange et nødvendig ånde, og i den forbindelse liker mange av oss at filmen skal vises i 24 hele bilder, noe som gir filmen dens særpreg. Dermed er det mange som ikke synes 100- og 200Hz-teknologien passer seg for å se film på grunn av at filmen mister selve "filmfølelsen". Dette kan imidlertid slås av på de fleste apparater, slik ar de som ikke ønsker å se film med funksjonen kan gjøre det.

Følger du derimot med på fotball, eller generelt interessert i sport, kan 100- og 200Hz være med å gi deg en bedre opplevelse. Om du ser på en fotballkamp vil blant annet utspill fra keeperen gå glattere, og detaljene i spillere og ball blir mer skarpe og smidige.

Oppløsning

Med de nye flatskjermene har oppløsningen, eller antall punkter i bildet økt. Både HD-ready og Full HD er betegnelser du kanskje har hørt om, men kanskje ikke vet forskjellen på.

Forkortelsen HD står for High Definition, en digital-TV-standard som er på full fart inn i de norske hjem via HD-dekodere. HD kommer i tre forskjellige oppløsninger, i form av 720p, 1080i og 1080p. Oppløsningen 1080p betegnes også med uttrykket Full HD.

720p oppløsningen gir et bilde med 1280x720 punkter, mens 1080i og 1080p begge har 1920 x 1080 punkter. Bokstavene bak tallene forteller deg om de horisontale linjene som er i et bilde oppdateres enten i sin helhet per gang (progressivt) eller annen hver linje per gang (interlaced), altså om det vises i hele eller halve bilder.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen