Guide

TV-skolen: Formatforvirring

Mange av oss har sett en sending på TV og fått sorte striper både oppe og nede. Irritasjonen og forundringen over at din nye 50-tommers TV har ”krympet” kan være stor, og spørsmålet om hvorfor ikke alle sendinger er laget for å passe HD-skjermen surrer rundt i hodet.

Grunnen til disse stripene har med hva slags format sendingen du ser på sendes i. En del kanaler har gammelt filmmateriale som er innspilt i 4:3- format. Dermed skaper dette en utfordring for den nye 16:9-TV-en din, ved at sorte striper dukker opp. I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmer på de forskjellige formatene, og om TV-en din kan hjelpe deg med å bli kvitt problemet.

Litt om TV-ene
I dag har mange av oss anskaffet en Widescreen-TV, som ofte betegnes med 16:9. Det sier noe om forholdet mellom høyde og bredde på bildet, altså for eksempel 16 tommer bredt og 9 tommer høyt. Et mer riktig tall på widescreen er 1,78:1 tommer. Sammen med widescreen har vi også det gamle formatet, som da er mest kjent som 4:3, eller 1,33:1 tommer.

En del Widescreen-skjermer har forskjellige ”zoom” funksjoner som skal være med å behandle bildet, slik at for eksempel filmen du ser på skal dekke hele skjermen. I noen tilfeller vil denne funksjonen kunne rette opp i problemene med sorte striper, mens andre ganger forringer den bildet.

Eksempler på hvordan du får sorte striper
På dagens TV-sendinger er det i all hovedsak tre forskjellige formater som på hver sin måte gir deg sorte striper i bildet. Spesielt gjelder det de som har en digitaldekoder, og benytter HDMI-kabel mellom dekoderen og skjermen.

Den første typen er der de sendingene som sendes i 4:3. Da får du en sort stripe loddrett på hver side av bildet. Mange eldre produksjoner er tatt opp i dette formatet, og vil derfor alltid by widescreenskjermen på problemer i forhold til å få bilde til å dekke hele skjermen.Om du får striper oppe og nede, og bildet ser ut som et ”lavt” widescreenbilde, ser du på en sending i 21:9 eller 2,35:1. Dette formatet er mye brukt innen film, og du har sikkert opplevd å se en film med slike striper på DVD-spilleren eller dekoderen din.Den siste varianten av striper er der du får bildet midt i skjermen med en sort ramme rundt. Da ser du på en widescreen sending som er optimalisert for 4:3-TV-er. Denne varianten er mest vanlig i forbindelse med at du benytter en digitaldekoder med HDMI-kabel.Hvordan forbedre sorte striper?
Mange TV-apparater har i dag mulighet for å styre bildeformatet. I våre eksempler har vi brukt en modell fra Sony, som da kaller sine moduser for Wide, Smart eller Zoom. Wide er da modusen TV-en blir brukt til i bildene ovenfor, og viser da rent 16:9-format. De forskjellige TV-merkene kan ha andre typer moduser og navn.

På sendinger i 4:3 vil modusen Zoom ta vekk betraktelige deler av bildet oppe og nede, slik at figurene fortsatt har riktige proporsjoner. Velger du Smart, vil mer av bildet oppe og nede synes, men da får objektene i bildet en annen fasong, enn det de i utgangspunktet viser i 4:3.
Når filmer blir vist i 21:9-format vil begge modusene redusere bredden på bildet. Om du ser på bildet av 21:9 lengre opp på siden og sammenligner dette med de to bildene i de forskjellige modusene, vil du raskt se at bygningen har krympet vesentlig. På Zoom er kanten oppe og nede borte, noe som resulterer i at bygningene fortsatt har riktig proporsjoner, mens med Smart vil bygningene se sammenklemte ut.
Når du ser på et optimalisert bilde for widescreen, sendt i 4:3 vil du få et lite bilde midt på skjermen. Med Zoom-funksjonen får du bildet i full størrelse. Benytter du derimot Smart-funksjonen her får bildet effekten av å være sammenklemt.
Bruke hjelpemoduser i TV eller ikke?
Med utgangspunkt i TV-en vi brukte vil du kunne ha glede av å bruke formatmodusene i enkelte situasjoner. Det største problemet blir i de tilfellene der du benytter disse på en 4:3- eller 21:9-sending.

Fordelen med å bruke modusene er jo at du får et fult bilde på skjermen din, mens den store svakheten er at du går glipp av en del detaljer i ytterkantene på det originale bildet. Dermed kan du gå glipp av essensielle detaljer i filmen du ser på.

Følg med i neste avsnitt av TV-skolen, da vi tar for oss plasma-TV-ens historie og utvikling.
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen