TV-skolen: Alt om Blu-ray

En forutsetning for å få høyere oppløsning på filmen du skal se, er at du har en flatskjerm med HDMI-kontakt, og at skjermen takler HD (High Defenition). De fleste skjermer har i dag 1.3-versjonen av HDMI, og det er altså dette som er standard på de aller fleste Blu-ray-avspillere.

Med en HDMI-kabel kan du enkelt koble spilleren til flatskjermen, og denne kabelen sender både lyd og bilde. Oppløsningsmessig varierer kvaliteten i forhold til hva slags kvalitet filmen er spilt inn i, men i de fleste tilfeller gir Blu-ray-spilleren deg en oppløsning på 1920 x 1080 punkter, mer kjent som Full HD.

Det kan som sagt variere hvilken oppløsning filmen du skal se har, og det står som regel godt merket på baksiden hvilken oppløsning som er benyttet. Selv gamle filmer kan under de rette forutsettingene utgis i Full HD, og du vil finne mange eldre kjente titler i din jakt på filmer. Vi anbefaler også å teste en av de nyeste tegnefilmproduksjonene, der kvaliteten som regel er veldig høy, og hele familien kan nyte både innhold og kvalitet.

(Artikkelen fortsetter)


Internett på spilleren
På flere av modellene som kommer og allerede finnes på markedet, er det mulighet for å koble til internett. Tilkoblingsmulighetene er å finne i enten kablet form, eller vi trådløs overføring, der noen spillere kommer ferdig med trådløst innebygd, mens det er ekstrautstyr på andre.

Med spilleren koblet opp mot internett, har du mulighet til å benytte deg av en rekke finesser som stadig flere av dagens modeller kommer med. Du kan blant annet se filmsnutter fra YouTube, se værmeldingen for i morgen eller andre såkalte Widgets, der det varierer hva du har tilgang til fra merke til merke. Spilleren kan også oppdateres via nettet.

BD-live og DLNA
Blu-ray-spillere kan også benyttes til flere ting, og mange har nok kommet over utrykket BD-live, som er en tilleggstjeneste. BD-live krever internettilkobling og intern lagringsplass, og er altså en direkte tjeneste, der du kan laste ned ekstrainnhold som produsenten av filmen ikke fikk plass til på selve plata. Per i dag finnes det ikke alt for mange titler med denne tjenesten, men det vil forhåpentligvis bli mer vanlig.

Et annet utrykk som kan være av stor betydning for din bruk, om du ønsker å benytte spilleren din som et samlingspunkt mellom for eksempel PC og flatskjermen, er DLNA. Dette er en standard (The Digital Living Network Alliance), som gir deg mulighet til å streame for eksempel bilder, høre musikk eller se filmer via PC-en.

Minnekort og USB

Minnekortleser finnes på flere modeller og kan benyttes til å lese av bilder, se filmsnutter eller høre på musikk. Mange spillere støtter mange forskjellige filformater, og har en mulighet for å bla gjennom mapper du har på minnekortet.

En del Blu-ray-spillere som har mulighet for BD-live, har ikke integrert lagringsplass i spilleren, og dermed må du avse minnekortleseren til denne funksjonen, om du ønsker BD-live.

Det finnes også en del spillere med USB-inngang, som kan benyttes til å koble til for eksempel et kamera eller minnepenn, der du kan se eventuelle bilder og filmer som ligger på enheten.

(Artikkelen fortsetter)


Bedre lyd

Med det nye Blu-ray-formatet har også lyden fått en oppussing, der du finner nye og forbedrede lydspor. De mest vanlige formatene Dolby og DTS, har blitt forbedret, og heter nå Dolby True HD og DTS HD.

For å få overført de nye standardene over til for eksempel en forsterker, vil du trenge en digital forbindelse, enten i form av optisk, koaksial eller HDMI. Husk derfor å sjekk hva din forsterker har av innganger og hva den støtter før du kjøper deg en spiller.

Deep Colour og 24p
Har du en flatskjerm som støtter Deep Colour, er det nærmest et must at du kjøper deg en Blu-ray-spiller som har støtte for denne teknologien. Med Deep Colour oppnår du et bredere og jevnere fargespekter, som resulterer i en mer fargerik filmopplevelse.

For en filmelsker vil alltid 24-bilders modus være å foretrekke, og det er akkurat det 24p står for. De aller fleste filmer blir spilt inn med denne bildehastigheten, og du vil altså få se filmen slik filmskaperen originalt tok den opp.

(Artikkelen fortsetter)


Også bedre DVD
Fortvil ikke dersom du har en stor DVD, samling og ikke vil gi slipp på denne. Blu-ray-spillere fungerer utmerket som avspiller for DVD, og vil kanskje gi deg bedre bilde enn det du hadde på den gamle avspilleren.

Blu-ray-spillerne har på lik linje som nyere DVD-spillere oppskalering, slik at du får et bedre og skarpere bildet på DVD også.

Selger bedre enn DVD
Rundt 1997 kom DVD på det norske markedet, og det har siden den tid blitt solgt rundt 3,5 millioner DVD-spillere. Tiltross for et imponerende salgstall solgte ikke DVD på langt nær like mange enheter de første to årene, som det Blu-ray hittil har gjort. DVD ble solgt i rundt 12 000 eksemplarer de to første årene etter at teknologien entret markedet. Til sammenligning har det blitt solgt 150 000 Blu-ray-enheter de to foregående årene.

En viktig bidragsyter til Blu-rays gode salg er lanseringen av Playstation 3. Konsollen inneholder en Blu-ray-spiller. Konsollen hadde et blitt solgt i 108 000 eksemplarer ved utgangen av 2008, og det forventes at konsollen vil runde 90 000 solgte i 2009.12.09

Tester av spillere

Gjennom den siste tiden har vi testen en rekke nye Blu-ray-modeller og generelt har kvaliteten på spillerne vært god. Hittil er det Philips sin nye modell BDP 9500 som har hatt den høyeste prisen, men er også markedets beste Blu-ray-spiller etter vår mening.

Klikk deg inn her for å lese tester av seks Blu-ray-spillere
.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen