GUIDE: TV-Skolen Slik fungerer IDTV

Guide TV-Skolen

Slik fungerer IDTV

Bruk flatskjermen din som dekoder og slipp en ekstra fjernkontroll.

De siste årene har vår TV-hverdag gjennomgått store forandringer ved å bli digitalisert. Resultatet vises i TV-benken med inntoget av en dekoder og ikke minst; Enda en ny fjernkontroll å forholde seg til.

Det er ikke alltid like enkelt å holde styr på hvilken inngang TV-en skal stå på og hvilken av de mange fjernkontrollene på bordet du skal bruke. For å gjøre ting enklere og redusere antall fjernkontroller kan du bruke flatskjermen din som dekoder. De fleste flatskjermer som selges i dag kan nemlig brukes som IDTV.

Hva er IDTV?

Kort fortalt:

IDTV er en integrert løsning der TV-en din kan dekode digitale signaler internt, og vise dem uten behov for eksternt utstyr. Dermed slipper du samtidig unna med kun en fjernkontroll.

MPEG4

Er en forkortelse for Movie Picture Experts Group, og er en metode med retningslinjer for hvordan lyd og bilde skal komprimeres. Til det digitale bakkenettet i Norge brukes H.264/AVC-dekoding. I de fleste andre land brukes MPEG2.

DVB

Er en forkortelse for Digital Video Broadcast, og er en internasjonal akseptert standard for distribusjon av digitale sendinger. Brukes i dag over hele verden.

Du har kanskje hørt utrykket IDTV, men vet ikke hva det betyr i praksis. IDTV er er forkortelse for Integraded Digital Television, og betyr at TV-en din har innebygget støtte for digitaliserte signaler og kan dekode disse internt.

For at skjermen skal kunne fungere som dekoder i Norge, må den ha støtte for MPEG4. Dette er en metode som inneholder retningslinjer for å definere hvordan lyd og bilde skal komprimeres.

En flatskjerm kan brukes som dekoder mot både det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. For å vite hvilke plattformer TV-en din takler, må du lete opp de tekniske spesifikasjonene til skjermen. Her finner du hvilke DVB-typer flatskjermen din kan håndtere. Har TV-en støtte for DVB-T (terrestrial) kan den brukes mot det digitale bakkenettet. Med DVB-C (cable) kan du bruke skjermen mot kabel, og DVB-S (satellite) tilsier at den kan håndtere en parabolantenne.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen