LG viste stolt fram en 55 tommers OLED-TV på CES 2012 i januar. Nå ser det ut til at både de og Samsung retter blikket mot en annen trend. (Bilde: LG / Flickr)

TV-produsenter retter fokuset vekk fra OLED

Nå er det en annen skjermtrend som gjelder.

Balladen om OLED-TV-er fortsetter. Tidligere har det blitt meldt at OLED blir utsatt i lang tid, mens det fremdeles har vært anslag om en OLED-eksplosjon litt lenger inn i framtiden.

Nå skriver visepresident i analysefirmaet NPD DisplaySearch, David Hsieh, i et blogginnlegg at de sørkoreanske TV-produsentene Samsung og LG retter fokuset bort fra produksjonen av OLED-TV-er.

I stedet vil de satse mer på en annen TV-trend som er på full fart framover, nemlig 4K Ultra-HD.

To årsaker

Her viser Samsung fram sin 55 tommer store OLED-TV på IFA i Berlin.
Her viser Samsung fram sin 55 tommer store OLED-TV på IFA i Berlin.Foto: Hardware.no

Det er hovedsakelig to årsaker til dette fokusskiftet. For det første er det svært dyrt å produsere store OLED-skjermer, og for det andre ser det ut til at forbrukerne er mer enn fornøyde med LED-LCD-TV-er med økt oppløsning.

Produksjonen av OLED-fjernsyn har vist seg å være problematisk, og Hsieh avslører nå resultatene av utbyttet sørkoreanerne har fått hittil.

Lav avkastning

Testproduksjon av 55 tommer store OLED-TV-er har vist nedslående tall, først og fremst på grunn av skjørheten til de store bakpanelene. Avkastning før reparasjoner var på mindre enn 10 prosent, noe som betyr at minst 9 av 10 paneler var skadd på en eller annen måte.

Fysiske eller elektroniske reparasjoner av panelene økte avkastningen til 30 prosent, men det innebærer fremdeles at 70 prosent av panelene måtte forkastes.

Det knytter seg også usikkerhet til panelene som kom seg helskinnet gjennom produksjonen, på grunn av kort levetid. Dette skyldes blant annet ustabilitet i den organiske sammensetningen.

4K i farta

LG viste fram en 84 tommer stor 4K-TV på IFA-messen i Berlin i høst.
LG viste fram en 84 tommer stor 4K-TV på IFA-messen i Berlin i høst.Foto: Hardware.no

Lav avkastning skremmer neppe Samsung og LG på egen hånd, men den raske framveksten av LED-LCD-skjermer med 4K-oppløsning gir sørkoreanerne et fristende alternativ til den kostbare OLED-teknologien.

Ifølge David Hsieh har selskapene allerede endret prioriteringene sine, og plassert 4K-fjernsyn på toppen av planene for 2013. Mens OLED fremdeles venter i bakgrunnen, vil Samsung og LG sannsynligvis vise fram gedigne 4K-TV-er på CES 2013 i januar.

Dette vil heller ikke skuffe mesteparten av forbrukerne, skriver Hsieh. Markedsundersøkelser viser nemlig at husholdninger sier seg fornøyde med en LCD-basert 4K-TV fremfor en OLED-TV, og da på grunn av høyere oppløsning og lavere pris.

(Kilde: NPD DisplaySearch)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen