TV-produsentene enige om felles 3D-standard

Panasonic, Samsung og Sony enige om 3D-standard

Samler seg rundt én 3D-brille-produsent.

Uansett om du vil det eller ei – 3D-TV-er er her for å bli. Alle store TV-produsenter lager nå 3D-TV-er, og vanlige 2D-TV-er uten en 3D-funksjon er allerede i ferd med å fases ut.

Nå har tre av de største TV-produsentene endelig bestemt seg for å enes om én standard for hva slags briller de skal bruke på sine TV-er med aktiv 3D.

To typer TV-er

Det finnes to ulike typer 3D-TV-er på markedet i dag. Den ene typen bruker passiv 3D-teknologi, som du kan se på med briller med ulike polariserte glass i, for å skape en 3D-effekt på bildet. Disse brillene er av den samme typen du får når du ser en 3D-film på kino, og er billige å produsere.

De fleste flatskjermer på markedet bruker imidlertid 3D-briller med aktiv teknologi når du ser 3D. Brillene bruker batterier og har en mottaker som kommuniserer med TV-en. Når skjermen viser bildet for det venstre øyet blokkerer brillene for det høyre og motsatt. Dette skjer i flere ganger i sekunder slik at de to bildene oppleves som ett og samme bilde.

Problemet med sistnevnte er at brillene krever strøm, og de koster langt mer enn de passive brillene. Et par kan koste deg over 1000 kroner, mens de passive ligger rundt en 50-lapp. Som om dette ikke var nok har alle TV-produsenter laget sine aktive 3D-briller, som ofte ikke funker i det hele tatt med konkurrentenes TV. Dette har blitt en potensielt kostbar konsekvens for forbrukerne.

Endelig enighet

Nå har tre av de største TV-produsentene, Panasonic, Samsung og Sony, slått seg sammen og blitt enige om å bruke 3D-briller fra selskapet Xpand. Xpand har allerede laget 3D-briller de sier på nettsiden sin vil fungere med de fleste 3D-TV-er, men nå vil de altså få full støtte fra TV-produsentene selv. De tre gigantene lover at samarbeidet ikke bare vil gjelde for TV-er, men også for projektorer og PC-skjermer.

Produksjonen av briller under det nye samarbeidet vil starte nå i september. Det vil antageligvis ta en stund før disse kommer på markedet, men vi kan håpe på at det nye samarbeidet vil føre til lavere priser. Vi kan i det minste være glade for at når du først har kjøpt deg et par dyre aktive 3D-briller at de vil fungere på alle TVer du finner, fremfor bare et lite utvalg fra én produsent.

Les også: Stortest av 3D-TVer i alle prisklasser

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen