TV-mobilen for Norge

Vi har lenge hørt om sør-koreanere som nyter TV-sendinger på mobilen over et eget sendenett. Her hjemme har sågar NRK hevet seg på bølgen, og tester ut en standard for å sende TV over sammen sendenett som de sender digitalradio. Men foreløpig ser det ut til at mobil-TV lar vente på seg her hjemme, med mindre du vil ta til takke med TV over 3G. Hvis du er lei av å vente på at TV-sendingene skal tilpasse seg mobilen din, og vil se på ettermiddagsserier fra TV Norge på bussen, har det kommet en løsning for deg.

Taiwanske Gigabyte lanserer i disse tider g-Smart, en skyvetelefon på størrelse med Sony Ericsson S700i. Denne smarttelefon har innebygget TV-mottaker for PAL- og NTSC-signaler. Dette betyr at du kan stille deg inn på en vanlig TV-kanal og se det samme som du ser hjemme i stua. Mobil-TV er altså bare en kjapp tur til Taiwan unna. Dette er imidlertid ingen fullgod løsning i forhold til ekte mobil-TV. Du får nemlig ingen interaktivitet, og det er fortsatt et analogt signal med tilhørende skurring og snø hvis signalet er dårlig.

Foruten å ha TV-mottaker har g-Smart også FM-radio. Smarttelefonen kjører Windows Mobile 5 og kan skilte med en prosessor på 416 MHz. Den er utstyrt med 64 MB minne, altså ikke allverden. Dette har Gigabyte også sett, og har derfor lagt med et miniSD-minnekort på 256 MB.

Skal man se på TV på mobilen, er det nesten et krav at skjermen er stor nok og har bra bildekvalitet. G-Smart har derfor en oppløsning på 240 x 320 piksler, en fargedybde på 262 000 farger, og en fysisk størrelse på 2,4 tommer. Dette kan kanskje ikke sammenlignes med en skikkelig TV, men det er heller ikke blant de minste mobilskjermene.

Tregt og trådløst
Under panseret på g-Smart skjuler det seg både WiFi og blåtann. Telefonen kan også tilkobles PC-en via en USB-port. Forvent likevel ikke å overføre musikksamlingen din på et blunk: Gigabyte har funnet det for godt å satse på USB versjon 1.1, den gamle og trege versjonen.

Siden dette er en Windows-mobil, får du med både Windows Mediaplayer og MSN Messenger. Dette sørger for at du kan spille MP3 og chatte. Hvis du er en notorisk løgner, eller vil skjule hvor du befinner deg, har Gigabyte forhåndsinstallert et program som spiller av bakgrunnslyder for den du snakker med. Den kan altså hjelpe deg med å gi ektefellen din inntrykk av at du befinner deg på jernbanestasjonen mens du i virkeligheten er ute og kjøper roser til din kjære.

G-Smart kan også vise seg å bli en god kompanjong for deg som reiser i Kina, siden den har en innebygget engelsk-kinesisk ordbok. Hvis du ønsker å ta bilder på turen, finner du et 2,1 megapiksel kamera på baksiden av telefonen. Dette kan også ta makrobilder, altså nærbilder på veldig kort avstand.

Svakt batteri
Hvis du trenger en telefon med god utholdenhet på batterifronten, er det ikke sikkert at dette er det rette valget for deg. G-Smart har nemlig ikke mer enn 110 timers ventetid, altså litt over fire dager. Taletiden er oppgitt til tre timer. Gigabyte sier ingenting om hvor mye batteri TV-titting tapper telefonen for.

G-Smart er en trippelbånd GSM-telefon, så det burde gå fint å bruke den her i Norge. Det er likevel ukjent om Gigabyte har planer om å slippe telefonen her og hvor mye de da eventuelt vil ta betalt.

Syns du vanlig TV er en dårlig løsning for mobilen og du heller vil se på digitale TV-sendinger for mobilen, må du foreløpig vente. I mellomtiden kan du oppdatere deg selv på teknikken bak ved å lese artikkelen "Krig om mobil-TV".

(Kilder: Mobil.se, gigabytecm.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen