TV-hysteri i Japan

At Japan ligger langt fremme på bruk av teknologiske løsninger er ingen bombe. I alt 90 millioner japanare bruker daglig mobiltelefonen sin til å spille mobilspill, laste ned musikk, sende og motta tekstmeldinger, lese nyheter og surfe på nettet. Og alt det på mobiltelefoner med små skjermer.

Nå har imidlertid mange av mobilbrukerne funnet nok et bruksområde for telefonen sin: TV-titting. Etter at de japanske TV-selskapene begynte å sende digitale TV-sendinger forrige lørdag har et stort antall mobilbrukere gått til anskaffelse av telefoner som kan ta imot TV-sendinger. Det er nærmest gått sport i å ha en telefon som kan vise TV, og selv om de første TV-telefonene er relativt store og har utstikkende antenner, åpner japanerne villig lommebøkene sine for den nye teknologien.

- Alle nye telefoner kommer med et digitalkamera. På samme måte vil dette (mobil-TV red.anm) bli en standardfunksjon, sier 37 år gamle Misogo Kado til Sun-Sentinel. Han er bare en av mange japanere som har kjøpt helt ny telefon med TV-støtte, og har svidd av godt i overkant av 2000 kr for å ha det siste av det nyeste.

Japan stiller i egen klasse
Hemmeligheten bak suksessen til mobil-TV er nemlig at japanerne allerede er i første rekke når det gjelder å anvende annen ny teknologi og nye løsninger. I dag kan du søke på nettet og betale resturantregningen med mobiltelefonen i Japan. Steget derifra til å se TV mobiltelefonen er derfor ikke spesielt stort. Så mens koreanere og mobilbrukere i andre land virker å være noe reservert i forhold til å flytte såpeserien fra fjernsynet i stuen og inn i telefonen, har japanerne kastet seg over teknologien.

Om begeistringen holder seg er vanskelig å si før det japanske TV-nettet har vært operativt en lengre periode. I Sør-Korea opplevde en lignende tilstander da landets DMB-nett ble åpnet i fjor, og over 400 000 personer abonnerte på TV-tjenesten allerede i februar. Men hyppige kapasitetsproblemer og mange tekniske feil har dempet begeistringen betraktelig, og fremtiden til DMB-standarden er usikker etter problemene som er erfart i hjemlandet. De japanske TV-selskapene har gått sammen om DVB-H-standarden, og det er derfor lite sannsynlig at en vil oppleve de samme problemene i Japan som i Korea.

Her i Norge har det lenge vært usikkerhet hvilken standard NRK og de øvrige TV-selskapene vil velge. Lenge så det ut til at NRK ville gå for den koreanske DMB-standarden, men senere uttalelser har vist at selskapet ser situasjonen an inntil videre. De fleste andre europeiske land har ytret størst interesse for DVB-H-standarden, som også har størst støtte blant mobilprodusentene. Nylig kunne svenske medier melde at det er blitt gjort omfrattende prøvesendinger i Stockholm med DVB-H og at Sverige snart kan se frem til et svensk bakkenett.

Men uansett utfall; resultatet fra Japan kan fort bli utslagsgivende for hvilken standard som vil seire i kampen om mobil-TV. Frem til nå har både DMB og DVB-H stått svært sterkt. Men hvis Japan har større suksess med DVB-H enn Korea har hatt med DMB, er det ikke utenkelig at DVB-H vil bli den seirende standarden.

(Kilder: Sun-Sentinel, BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen