Balladen om TV 2 og Canal Digital ruller videre.
Balladen om TV 2 og Canal Digital ruller videre. (Bilde: iStock Photo, Canal Digital, TV 2)

TV 2 og Canal Digital går til retten

Partene klarer ikke å bli enige om en avtale.

Bruduljen rundt TV 2 og Canal Digital ruller videre. Det foreløpig siste kapittelet i balladen om de to kranglefantene stadfester at det blir rettssak ut av den årelange konflikten. Det melder papirutgaven av Dagens Næringsliv i dag.

TV 2, Canal Digital og Regjeringsadvokaten skal møtes i Oslo tingrett i mai, etter at det førstnevnte paret ikke har klart å komme til enighet om en prisavtale. Det er satt av åtte dager til rettssaken.

Gammel konflikt

Bakgrunnen for stridighetene er at det Telenor-eide kabelselskapet Canal Digital og Egmont-eide TV 2 ikke ble enige om en pris for å sende TV 2s sendinger via Canal Digitals kabel-TV tilbake i 2010.

Den gangen endte saken i den statlige Kabeltvistnemnda, som avgjør tvister om vederlag for videresending av kringkastingssendinger etter åndsverkloven.

Krangelen har siden fortsatt, og i november forsvant TV 2s nisjekanaler fra Canal Digitals kabel-TV-tilbud.

Prisen økte med 777 prosent

Etter et år med utveksling av dokumenter, forhandlinger, forklaringer fra vitner og parter, samt fire sakkyndige rapporter, konkluderte nemndas leder, tidligere høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius, med å øke prisen for TV 2 med hele 777 prosent. Dette tilsvarer 0,57 øre i 2009 til 5 kroner per kunde i måneden i 2010.

Canal Digital mente at prisøkningen var ubegrunnet og i praksis utgjør en ekstralisens for å sende TV 2. Det Telenor-eide selskapet krever at vedtaket blir kjent ugyldig, og dermed blir det rettssak i mai.

TV 2 krever mer

Hvis prisvedtaket blir kjent ugyldig i tingretten, hevder TV 2 at Canal Digital likevel må betale for å ha sendt TV 2s hovedkanal i 2010.

TV 2 krevde opprinnelig 16,50 kroner per kunde i måneden, og det er dette som da kan bli gjeldende, ettersom det ikke har foreligget noen pris. Dette vil i så fall innebære en samlet prisøkning fra 30 millioner til 99 millioner kroner.

– Burde løses utenfor rettssalen

Kulturdepartementet utnevner Kabeltvistnemnda, og mener at det er uheldig hvis saken havner i retten.

– Dersom denne saken ender i rettssalen er det selvsagt viktig for oss å vinne, sier statssekretær Mina Gerhardsen fra Arbeiderpartiet til Dagens Næringsliv.

– Men vi mener dette er en sak som er best tjent med en løsning utenfor rettslokalene, der partene tar ansvar for å bidra til en løsning som gjør at de innfrir sine forpliktelser og gir forbrukerne det tilbudet de forventer å få.

(Kilder: Dagens Næringsliv, DN.no / NTB)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen