Test

Tuyas to ektemenn

Filmen foregår nemlig langt ute på steppene i Mongolia. Her er det hardt å leve, men på film ser det riktig så flott ut. I dette iskalde, knusktørre landet skviset mellom Russland og Kina blir det stadig vanskeligere å opprettholde et liv som nomade. Menneskene blir skjøvet inn i byene på grunn av vekst i økonomien – spesielt fra nabolandet Kina. Med dette som utgangspunkt har regissør Wang Quanan laget en film om en ung kvinne som blir nødt til å gjøre et uvanlig valg for å overleve.

Mye å gjøre ute på steppene i Mongolia
Mye å gjøre ute på steppene i Mongolia

Hardtarbeidende kvinne

Med sin handikappede mann Bater er unge Tuya (Yu Nan) eneforsørger i familien. En dag brister ryggen til Tuya og hun får beskjed om at hun ikke kan fortsette å jobbe like mye som før. Dermed begynner jakten på en ekstra ektemann som kan hjelpe Tuya i det praktiske arbeidet samtidig som han må godta at Tuya fremdeles ønsker å være sammen med Bater. Jakten blir ikke enkel, for naturlig nok ønsker de fleste av beilerne å ha Tuya for seg selv.

Regissør Quanan har konstruert et usedvanlig godt premiss for en dramafilm. Handlingen innbyr til masse dramatikk og vanskelige problemstillinger som også en tilskuer fra søkkrike Norge kan forholde seg til.

Flere sider

Her i vesten blir ekteskap vanligvis forbundet med forelskelse og gjensidig kjærlighet. I andre kulturer og til andre tider har ekteskapsordninger også hatt andre funksjoner - som økonomisk trygghet og en mulighet til å danne seg en familie med barn. Nettopp denne konflikten kommer tydelig frem i ”Tuyas to ektemenn”. Tuya elsker sin handikappede mann og gjør alt det praktiske arbeidet selv. Men da Tuya skader ryggen, hvem skal så arbeide?

Som en sterk og selvstendig kvinne går Tuya sine egne veier. Hun ønsker å holde på mannen som hun elsker, men det skal ikke bli lett. Dramaet skildres med varme og humor. Nomadelivet i Mongolia er nært skildret og vi er hele tiden med i det daglige livet til Tuya, ektemannen og de to barna. Selv om valgene er vanskelige, har regissør Quanan valgt en lett tone som aldri føles overdramatisk eller dyster. Humoren ligger alltid på lur, selv om den enkelte ganger innbyr til latter på feil sted. Om det er kulturforskjeller eller tidvis svak regi som har skylden er ikke lett å si.

En av Tuyas mange beilere. Denne karen har en flott lastebil å skryte av.
En av Tuyas mange beilere. Denne karen har en flott lastebil å skryte av.

Yu Nan, som spiller hovedrollen i filmen, kunne med sitt spill lett glidd inn i det mongolske nomadeliv. Heldigvis for henne - for nomadelivet er ikke lett - er hun en fremadstormende skuespiller med mange baller i luften. Neste ut er en rolle i Wachowski-brødrenes nyeste film ”Speed Racer”. ”Tuyas to ektemenn” er riktignok ingen ”Speed Racer”, men her er det allikevel mye å hente. For der økonomien går i underskudd er det nok av åndelig overskudd blant nomadebefolkningen.

Konklusjon

”Tuyas to ektemenn” er en kinesisk film som lykkes i å være tilgjengelig for et vestlig publikum samtidig som den beholder sitt kinesiske særpreg. Gullbjørnvinner fra Berlin 2007 er et spennende drama med en god porsjon humor. Den har masse handling og fremdrift. Allikevel kunne man kanskje håpe at regissør Quanan kunne ha skviset enda mer dramatikk ut av det glimrende premisset.

Tuyas to ektemenn   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen