Tuttifrutti

Informasjonen vi har fått om Casios nye kompaktkameraer er en merkelig blanding av nytt og gammelt, spennende og ulidelig kjedelig. Og de kommer i alle mulige merkelige farger. Vi mistenker at Casio satser hardt på tenåringsmarkedet.

Vi skal ikke engang prøve å huske hva de kaller alle fargene som de nye kameraene kommer i, men bare det at to forskjellige versjoner av rosa er blant mulighetene tilsier at Casio satser mer på en gruppe kjøpere enn en annen.

EX-Z85
EX-Z85

Det mest spennende kameraet Casio lanserer i denne omgang er vel EX-Z85, med 9 megapiksler og en ansiktsgjenkjenningsfunksjon som er litt utenom det vanlige. De fleste slike funksjoner kan nemlig bare skille et ansikt fra omgivelsene, mens Casios nye løsning kan skille ett ansikt fra andre ansikter. Man kan forhåndsregistrere de ansiktene man ønsker skal prioriteres, for at kameraet så stiller eksponering og fokus hovedsaklig etter disse ved senere anledninger, fremfor andre ansikter i bildet.

I tillegg er Z85 utstyrt med nok en praktisk funksjon, nemlig et utløsermodus som registrerer når kamerarystelsene er på et minimum, og venter til da med å ta bildet. Vi vet ikke hvordan dette fungerer i praksis ennå, men det er utvilsomt en funksjon med et visst potensiale.

Når kameraet faktisk har så innovative funksjoner som dette, er det for oss uforståelig at Casio velger å gjør et stort nummer av en del andre ting det har, som etter vår vurdering er praktisk talt verdiløse. Som for eksempel at man kan velge farge på menyskjermene til å matche fargen på kameraet, og muligheten til å velge hjerteformede fokusrammer. Eller hva med en sommerfugl som fokusindikator?

Heldigvis blir ikke Z85 større enn 100 gram uten minnekort og batteri, så direkte tungt vil det ikke veie i lommen din.

Casio Exilim EX-Z300
Casio Exilim EX-Z300

Casio EX-Z250 og EX-Z300 blir praktisk talt like, med unntak av oppløsningen og enkelte funksjoner. For eksempel får Z250 en litt mindre brikke enn Z300, men til gjengjeld blir også oppløsningen et lite hakk lavere, med ni mot ti megapiksler. At oppløsningen ikke er høyere enn dette er selvsagt gledelig, og det er det også at Casio utstyrer begge disse nye modellene med noe som tilsvarer 28mm vidvinkel. Positivt er det også at begge to har ekte bildestabilisering i tillegg til det vanlige jukse-moduset.

Ellers er det egentlig ikke mye Z300 og Z250 har å skryte om. Noen småmorsomme funksjoner har de, men foruten vidvinkelen som vi allerede har nevnt, samt muligheten til å ta opp til ti minutters videoopptak i 1280x720-kvalitet er skytelisten bekymringsverdig kort. Når Casio velger å profilere den såkalte "sminke-funksjonen", som effektivt egentlig reduserer bildekvaliteten, så sier det seg selv at disse kameraene ikke akkurat står for noen teknologisk revolusjon. Likevel, for riktig forbrukergruppe er disse kameraene sikkert et helt ok valg. Prisen ser ut til å bli forholdsvis lav, utvalget av farger er som vanlig stort, og Casios kameraer er vanligvis små, solide og lekre, med god utløserrespons. Ikke verst bare det, til sammenligning med mye annet.

Sist ut er EX-Z19, et kamera av den kjedelige sorten, som nok vil ha lav pris som sitt største konkurransefortrinn. Ni megapiksler og 3x zoom uten skikkelig vidvinkel er slikt som hundrevis av andre kameraer allerede er utstyrt med, og med mindre dette kameraet mot formodning kan skilte med noe annet som skiller det fra flokken, er det prisen som vil bli det springende punktet.

Vi har ikke fått noe detaljinformasjon om når disse kameraene blir tilgjengelige i Norge, eller hva de vil koste når den tid kommer.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen