Sjansen for å bli tatt med en ulovlig elsparkesykkel er minimal, i alle fall om du ikke kommer borti en hendelse.
Sjansen for å bli tatt med en ulovlig elsparkesykkel er minimal, i alle fall om du ikke kommer borti en hendelse. (Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Tusenvis kjører ulovlig elsparkesykkel. – Ingen planer om organiserte kontroller, sier politiet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kjører du en elsparkesykkel med en toppfart på over 22 kilometer i timen, kjører du en ulovlig sparkesykkel – selv på privat vei.

Slik konkluderer Statens vegvesen overfor Tek.no, og både Elkjøp og Komplett varsler at de stanser salget av disse sparkesyklene inntil videre

Men om du allerede har kjøpt en slik, hva risikerer du i hverdagen? Fint lite, skal vi tro Kurt Ottesen i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen. 

– Blant alt som rører seg på vei, er nok ikke kontroller av denne typen kjøretøy hovedfokus hos Statens vegvesen. Her rettes fokus mot kjøretøy som har et større skadepotensiale i seg, sa Ottesen til Tek.no før sommeren. 

Oslo: – Ingen planer om kontroller 

Han pekte videre på at også politiet kan iverksette kontroll etter egne vurderinger.

Utrykningspolitiet sier de fokuserer på hovedveiene og henviser til Oslo politidistrikt. Der foreligger det ingen umiddelbare planer om å begynne å stoppe den gjengse elsparkesyklist. 

– Når det gjelder dette med kontroller, er det ifølge leder for Trafikkorpset Finn Erik Grønli ikke planlagt å gjennomføre organiserte kontroller. Men patruljer vil slå ned på hendelser, får vi vite i en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Astrid Gjøsund i Oslo politidistrikt.

Segway ES1 er lovlig i sin opprinnelige form, men med ekstrabatteriet du kan montere på går den plutselig i 25 kilometer i timen. Da er den klassifisert som motorkjøretøy og ulovlig å bruke. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Flere tusen elsparkesykler solgt

Skal vi tro prissøketjenesten Prisguiden.no er også elsparkesyklene svært populære.

– I juli har elektriske sparkesykler passert TV-er i popularitet, og er nå den femte mest populære kategorien på vår tjeneste, får vi vite av Prisguiden.no-sjef Amund Espelien.

For de som har brukt prissammenligningstjenesten i sommer, har det kun vært mobiltelefoner, hodetelefoner, bærbare PC-er og joggesko som har hatt større interesse.

Da vi tidligere etterspurte salgstall fra Elkjøp, fikk vi vite at bestselgeren deres siden 1. mai er Ninebot by Segway ES2, en sparkesykkel som går i opptil 25 kilometer i timen.

Etter den på lista fulgte Xiaomi Mijia M365, også den for rask for å være lovlig å bruke i Norge, og den mer lovlydige Segway ES1. Samlet skal det være snakk om «tusenvis», får vi opplyst. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen