Test Turnavigasjon med Google Maps

Google Maps kan mer enn bare vei

Dette må du passe på hvis du bruker Android-mobilen din som veiviser i skogen.

Vi tester apper til bruk i skog og mark, som du kan dra nytte av på fisketur, jakt eller en tur i skogen. De nærmeste dagene vil vi finne ut hvilke som er aller best, og kåre en vinner. Den første appen vi har sett på er Google Maps, standardkartet som ligger inne på din Android-mobil.

Google Maps - Android

Google Maps er det kartet som vanligvis ligger forhåndsinstallert i Android-telefoner. Riktignok er Google Maps også å finne i iPhone, men her har du ikke muligheten til å vise terrengkartet.

En pil viser hvor du befinner deg og retningen du går i, og en kompassnål øverst til venstre viser hvilken vei kartet er vendt. Vi savner umiddelbart muligheten til å justere kartet etter retningen vi beveger oss i eller retningen vi holder telefonen i. Du kan vri kartet manuelt, men det er vanskelig å gjøre det nøyaktig etter hvilken retning du har tenkt å gå. Målestokkanviser eller avstandsmåler mangler også.

En liten tur innom Google Labs, der du kan laste ned eksperimentelle funksjoner løser imidlertid problemet, og gir oss både målestokkanviser og en distansemåler som gir en nøyaktig distansemåling mellom to punkter på kartet.

Søkefunksjonen fungerer helt utmerket, og Google Maps har inne de aller fleste vann, fjelltopper, elver og myrer slik at du bør finne det aller meste av det du søker etter.

Ellers er det svært få funksjoner i Google Maps, men vi liker at det går sømløst å zoome inn og ut helt uten hakking, og at det er enkelt å vri og vende på kartet så vel som å nordstille det igjen ved å klikke på kompasset øverst til venstre.

Google Maps er et enkelt og greit kartprogram som også viser terrenget.
Google Maps er et enkelt og greit kartprogram som også viser terrenget.

Ingen rutemulighet

Når du skal navigere i Google Maps tas det utgangspunkt i at du er på en vei og skal følge veinettet. Å lagre punkter ute i naturen viste seg å være vanskelig, og du må rett og slett huske hvor du skal gå. En skikkelig håndholdt GPS viser den nøyaktige himmelretningen som du gå i for å komme til målet ditt, og justerer den automatisk når du går ut av kurs for å komme unna hindringer. Når du følger kompasset holder du også en bestemt kompassretning som du justerer med jevne mellomrom etter hvert som du går. At Google Maps mangler dette, gjør at du vanskelig kan legge bort andre hjelpemidler.

Kart over mobilnettet

På fjellet mangler det ofte dekning, noe som er et problem om du bruker Google Maps. Karttjenesten får inn posisjonen din via GPS uten å kreve mobildekning, men for å laste inn kartene trenger den internettilgang. Google Maps har i utgangspunktet ikke støtte for forhåndslasting av kart, og er dermed ubrukelig i områder uten dekning samtidig som telefonen din kommer til å bruke mye strøm for at Google Maps skal laste ned kartene mens du er på tur.

En løsning på dette finnes også i Google Labs i skrivende stund, og heter "Forhåndsbufret kartområde". Det gir deg muligheten til å klikke på et område som du vil laste ned kart for på forhånd. Da kan Google Maps vise deg posisjonen din på et kart over det forhåndsbufrede området selv uten mobildekning.

Det finnes også tredjepartsprogrammer som gjør samme nytten.

Konklusjon

Vi liker at Google Maps har fått terrengvisning, men løsningen er strømslukende om du ikke laster ned en løsning for forhåndsbufrede kart. I tillegg trenger du distansemåler og/eller målestokkanviser på skjermen før Google Maps ligner et verktøy som går an å bruke på tur.

Til slutt mangler du uansett et verkøy for å sette opp ruter utenfor allfarvei, og dermed må Google Maps sies å best kunne brukes til enkel planlegging og til å finne din egen posisjon når du er usikker.

Kartene som brukes er Google Maps, som er for udetaljert i forhold til Statens Kartverks Norgeskart.Følg med videre i helgen og i neste uke på Mobilen.no: Vi har testet flere apper til bruk i skog og mark.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen