Turbominnet HMC blir dobbelt så raskt
(Bilde: HMCC / Micron)

Turbominnet HMC blir dobbelt så raskt

Neste generasjon Hybrid Memory Cube setter opp farten.

Dagens minneteknologi DDR lever i beste velgående, men i kulissene lurer en potensiell konkurrent: Hybrid Memory Cube. For et knapt år siden ble HMCC (Hybrid Memory Cube Consortium) enige om standarden etter halvannet års arbeid, og allerede i høst ble de første HMC-brikkene satt i produksjon.

Det spesielle med HMC-teknologien er at brikkene som navnet antyder bygger i høyden, der de knyttes sammen med gjennomgående kobbertråder. Det gir korte signalbaner og tilsvarende høye hastigheter – HMC skal være mer enn femten ganger raskere enn en DDR3-modul, samtidig som det krever opp mot 70 prosent mindre strøm.

Eller slik var det i det minste. Nå har nemlig HMCC sluppet et utkast til andre generasjon av teknologien, og der går hastigheten ytterligere opp.

Opp mot dobbel hastighet

HMC stabler i høyden.
HMC stabler i høyden.Foto: HMCC

Ifølge minnebrikkeprodusenten Micron, en av grunnleggerne av HMCC, gir den nye standarden en dobling av hastigheten på Short-Reach HMC-moduler. Maksimum båndbredde for hver HMC-kanal har gått fra 15 GB per sekund til 30 GB per sekund.

HMC-modulene som er i produksjon i dag har en maksimum båndbredde på 160 GB/s, noe som har blitt oppnådd ved å la flere HMC-kanaler på opp mot 15 GB/s jobbe sammen. Hvis denne hastigheten dobles, vil det visstnok også bety en adskillig bedre totalytelse.

Målet til HMCC er å lage et minne som kan holde følge med stadig kraftigere prosessorer med stadig flere kjerner, der minnebåndbredde fort blir en flaskehals. Enn så lenge har HMC hovedsaklig blitt testet med superdatamaskiner, der også behovene er mest akutte, men håpet er at HMC også finner veien til vanlige datamaskiner om ikke så altfor lenge.

I tillegg til Micron finner vi blant annet Samsung, Microsoft og SK Hynix blant de rundt 120 selskapene som utgjør HMCC. Spesifikasjonene til andregenerasjons HMC forventes å være ferdig midtveis i 2014.

Enn så lenge er det DDR3 som gjelder:
Her er noen av verdens raskeste minnemoduler >>>

Kilde: Bit-tech, Micron

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen