Test

Tsunami: The Aftermath

Et kjapt regnestykke med dødstall hentet fra norske Wikipedia tilsier at drøye 2000 turister døde under tsunamien i sør-øst-Asia, julen 2004. Sammenlignet med de rundt regnet 300 000 døde og 1,5 millioner hjemløse innbyggere i berørte land utgjør turistmassen en forsvinnende liten del av vår tids største naturkatastrofe. Husk også at livsgrunnlaget for flere millioner mennesker ble revet vekk, samt de posttraumatiske stressreaksjonene man kan anta befolkningen vil slite med i årevis. Med disse faktaopplysninger inne er vi dermed rustet til å begynne analysen av HBOs TV-produksjon "Tsunami: The Aftermath", nå utgitt over to DVD-disker.

Fred og ingen fare hos far og datter Carter.

Turistlandsbyen Khao Lak

Filmen begynner med noen heldige turister på dykkesafari til sjøs, på mirakuløst vis utenfor jordskjelvbølgen. De har forstått en brøkdel av katastrofens omfang, og oppdager til forskrekkelse flere lik flytende til havs.

Noen timer tidligere: Familieidyll i den thailandske turistlandsbyen Khao Lak. Vi møter familien Carter på tre; mor, far og deres lille øyensten av en datter; samt familien Peabody på fire. Alle på solskinnsferie, der de nyter den sorgfrie tilværelsen med varme strender, billig mat, og thailandske hotellarbeidere som står på hodet for det pengesterke vesten, døgnet rundt. På mystisk vis, til alles forundring, trekker havet seg tilbake. Få forstår at dette betyr en gigantbølge snart vil treffe dem med dødelig kraft, og før vi vet ordet av det slår de enorme vannmassene inn. Vi er dermed vitne til et grusomt kaos der hver og én kjemper for sitt liv og sine nærmeste. Noen heldige finner et tre, noen andre klarer seg under store mengder kvestet pinnetre, atter andre befinner seg tilfeldigvis høyere opp i landskapet. Filmen formidler her effektivt opplevelsen av total maktesløshet.

Det er vanskelig å ikke bli følelsesmessig berørt av de grusomme naturkreftene og den desperate kampen for å berge hverandre. Samtidig begynner man å lukte ugler i mosen, for hvor ble det av alle de thailandske familiene som med ett ikke fikk ferien sin rasert, men hele livsgrunnlaget? Joda, servitøren Than fra våre turisters hotell er filmens thailandske ambassadør, en driftig, besluttsom, ung mann som iherdig jobber for å brødfø mor, bestemor og småsøsken. Dette er filmens eneste portrett av den berørte innbygger, og vi ser konturene av nok en "navle" servert vestens almenne beskuelse.

Store nyheter

Samtidig, i Phuket, blir den alkoholiserte, men dyktige journalisten Nick Fraser (spilt av Tim Roth) vekket av sin kollega. Han er nettopp mistet jobben, men fordi han befinner seg midt i smørøyet av årets nyhetshappening blir han fort beordret til sitt livs oppdrag. Nick Fraser er samvittighetens fanebærer i filmen, der han med kløkt og uten skrupler dekker noe av svineriet i kjølvannet av dødsbølgen. Sammen med kollegaen oppsøker han de kriserammede områdene og setter spørsmålstegn til Thailands myndigheter og deres manglende vilje til varsling av tsunamier utløst av jordskjelv i det indonesiske hav. Filmen belyser allikevel ikke at prosjektet kanskje er for kostbart i denne fattige delen av verden. Heldigvis er FN i dag i gang med å etablere et etterlengtet varslingssystem.

Filmens viktigste del blir båret av Tim Roth på troverdig vis.
Filmens viktigste del blir båret av Tim Roth på troverdig vis.

Filmen er svært konvensjonell i regien, nesten dokumentarisk, men noe annet ville fort bli upassende for et drama av disse proposjoner. Skuespillerne er ikke hentet fra øverste hylle, bortsett fra nevnte Tim Roth som troverdig britisk journalist. Allikevel fungerer skuespillet tidvis tilfredsstillende; Chiwetel Ejiofor med en god innsats som familiefaren Ian Carter, og debutanten Samrit Machielsen i et godt portrett av hotellarbeideren Than.

De to episodene på halvannen time hver fokuserer videre på sykehusbesøk, koordineringen av de mange mentalt knuste turistene, den umulige jakten på en tapt datter, og gjennom journalist Fraser får vi noen innblikk i Thailands hotellnæring og dens tette bånd til myndighetene.

Konklusjon

Hele verden fikk en støkk julen 2004. Medieverdien av en slik katastrofe var, og er fortsatt, enorm, og det er derfor ingen overraskelse at det allerede har blitt laget TV-film av katastrofen. Dessverre har fokuset på turistene gått over stokk og stein i "Tsunami: The Aftermath", liten tid blir viet det thailandske og indonesiske folk, som er de virkelige ofrene i katastrofen. Derfor blir det på kanten til kvalmende å se at det ensidige fokuset på vesten blir banket gjennom i filmen.

Man lurer fort på intensjonene for denne produksjonen. HBO er jo ingen idealistisk organisasjon, og derfor kan man si med Arnulf Øverland; ”Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv”. Filmen er en grei gjennomgang av katastrofen, men det hadde absolutt vært på sin plass med et bredere fokus på etterdønningene av naturkatastrofen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen