Trykkfølsomt systemkamera

Pansonic lanserer i dag 2 nye systemkameraer i Micro Fourthirds-systemet (MFT). Det dreier seg om G2, som er en direkte etterfølger etter G1, og G10 som er en rimeligere modell.

Trykkfølsom skjerm
Den store nyheten er verken flere megapiksler eller den typen tekniske detaljer. Mens Panasonic annerkjenner verdien av det mer tradisjonelle systemet med knapper for å kontrollere kameraet, ser de også fordelen ved å kunne styre det hele på en helt annen måte. Det fine er at det ikke er noen motsetning mellom disse to måtene å gjøre ting på, og Panasonic G2 har både knappekontrollene du finner på G1 samt en trykkfølsom skjerm der du kan gjøre alt på en helt annen måte.

Nytt kamera og nytt kit-objektiv.
Nytt kamera og nytt kit-objektiv.

Endring av innstillinger er ofte litt tungvindt på en trykkfølsom skjerm, og fingermerker får du også. Men når du kan velge fokuspunkt ved å trykke der du vil fokusere, og til og med kan sette kameraet til å fokusere, måle lys og fargebalanse der du trykker, samt ta bildet i samme slengen, er det selvfølgelig mer interessant i mange tilfeller. Dersom du vil fokusere på et bevegelig objekt, kan du peke på objeketet og kameraet vil holde fokusen på det mens det beveger seg.

Les testen vår av Panasonic G1

Når du skal se på bildene, kan du navigere på samme måte som du gjør på mange nyere mobiltelefoner, ved at du drar fingeren over. Da vi så vidt fikk lov til å leke litt med kameraet, var akkurat dette litt vanskelig, men med mer ferdig firmware og litt trening går det nok bedre.

Vridbar, trykkfølsom skjerm.
Vridbar, trykkfølsom skjerm.

Skjermen er på 7,6cm og er vridbar. Den består av 460 000 punkter og virker veldig skarp og fin. Søkeren er, så vidt vi kan se, den samme som i GH1, altså den beste elektroniske søkeren som finnes på markedet akkurat nå.

En stor mangel ved G1 synes vi var manglende video. I 2010 går det omtrent ikke an å lansere et systemkamera som ikke støtter videoopptak, så det har Panasonic naturligvis rettet på. Riktignok får du bare 720p (AVCHD Lite). Det tror vi er for å ikke konkurrere så direkte med GH1, som skal være i "videosegmentet".

Les testen vår av Panasonic GH1

Oppløsningen er fortsatt 12 megapiksler, og vi synes det er fornuftig å ikke øke dette. Vi snakket med den japanske utviklingssjefen, og hintet om at dersom de reduserte oppløsningen til 10 megapiksler, og vi fikk bedre støyegenskaper og dynamikkomfang, ville det absolutt være noe vi stilte oss positive til. Hans respons var at det var svært interessant, da det også ville gjøre videoimplementeringen lettere, så kanskje vi ser noe slikt i nær framtid.

Det er vanskelig å gjøre en vurdering av kameraet ut fra den korte tiden vi hadde det tilgengelig. Vårt inntrykk var at det føltes veldig som forgjengeren. Det var godt bygd, og søkeren var meget imponerende. Vi håper andre produsenter snart tar etter på det området.
G2 blir tilgjengelig i svart, blått eller rødt, men vi har ikke fått informasjon om priser og salgsstart ennå.

Lillebror G10
En kritikk mot alle kameraer i MFT-systemet er at prisene har vært ganske høye. Det er ikke så rart, siden det er et nytt segment, og alle kan beregne seg noe høyere marginer. Men for å gjøre noe med det, lanserer Panasonic også en billigere versjon, nemlig G10 (må ikke forveksles med Canon Powershot G10, som kan likne litt noen ganger, men som har mye mindre bildebrikke og ikke utskiftbar optikk).

G10 har ikke vridbar skjerm, og den er heller ikke trykkfølsom.
G10 har ikke vridbar skjerm, og den er heller ikke trykkfølsom.

G10 har ikke trykkfølsom skjerm, den har ikke vridbar skjerm, og den elektroniske søkeren er av en helt annen kvalitet - både størrelsen og oppløsningen er mindre.

Tar du opp video, støttes ikke AVCHD Lite, men Motion Jpeg. Det gir lavere kvalitet på komprimeringen - altså større filer eller dårligere videokvalitet. Du kan heller ikke ta stillbilder mens du filmer.

Ut over dette skal kameraene være identiske - De har samme bildebrikke, samme prosessor (Venus Engine HD), samme hastighet og samme automatikk.

Nytt kit-objektiv er mindre og lettere enn det gamle.
Nytt kit-objektiv er mindre og lettere enn det gamle.

Nytt Kit-objektiv
Sammen med de nye kameraene, lanserer Panasonic også et nytt kit-objektiv - 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH. Mega OIS. Det er litt kortere og lettere enn forgjengeren (14-45mm f/3.5-5.6 ASPH. Mega OIS) og har redusert minste fokusavstand fra 50 til 30cm. Vi er litt forundret over at det ikke har fått den nye stabilisatoren, Power OIS, men tror det kan være at denne er litt dyrere å implementere.

Vi håper å kunne oppdatere artikkelen med priser og tidspunkt for salgsstart i løpet av mandag 8. mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen