Trygt med mobil i fly?

Det har i over ti år vært ulovlig å ha mobiltelefonen skrudd på mens man befinner seg i et fly som er i luften, som følge av at man har antatt at radiosignalene fra mobiltelefonene kan påvirke instrumentene i flyet.

Mange telefoner har derfor blitt utstyrt med en såkalt "flymodus", som betyr at alle nettverksrelaterte funksjoner, som ringing, gprs og lignende blir slått av, mens telefonens øvrige funksjoner fremdeles kan brukes.

Telefoner med denne funksjonen kan nå lovlig brukes ombord i fly, slik at man kan høre på Mp3, spille spill og bruke andre funksjoner som ikke utgjør noen risiko for at instrumentene på flyet skal påvirkes.

Det er allikevel ikke alle som er like glade for nyheten, blant annet stiller flere kabinansatte i British Airways seg veldig kritiske. Det vil tross alt medføre mye ekstra arbeid å gå rundt å sjekke at mobiltelefonene faktisk er stillt inn på flymodusen, samtidig som de aldri vil ha noen garanti for at mobilbrukeren ikke skrur på vanlig nettverksmodus når de snur ryggen til.

Om dette blir et langvarig problem er heller tvilsomt, det er nemlig allerede utviklet løsninger som skal senke faren for at mobiltelefoner påvirker vitale instrumenter til det minimale. Så snart som i sommer skjer den første testflyvningen med et fly som har innebygd trådløst mobilnett, en løsning vi fra før av har sett på blant annet cruiseskip.

Grunnen til at mobiltelefoner påvirker instrumentene i fly er nemlig at avstanden til nærmeste basestasjon blir så stor at telefonen overfører signalene med maksimal kraft for å oppnå kontakt med nettverket. Ved å plassere en basestasjon ombord i et fly vil mobltelefonen ikke trenge å bruke mer enn en promille av denne kraften.

Når vi til slutt kan nevne at mobiltelefonen må ligge 30 cm fra instrumentene i 30.000 fots høyde for å i det hele tatt kunne påvirke instrumentene i flyet, kan det kanskje stilles spørsmål om hvor stor trussel telefonen utgjør i utgangspunktet.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen