Truer 3G-inntektene

Stadig flere nordmenn for øynene opp for 3G, og bruker mobilen til å se på for eksempel favorittserien eller høydepunkter fra tippeligaen. Om mobil-TV virkelig slår an, kan 3G-operatører som Telenor og Netcom tjene store summer på datatrafikken disse tjenestene genererer.

Det er imidlertid et skår i gleden for 3G-operatørene. Det kan nemlig se ut til at såkalt DVB-H, eller Digital Video Broadcasting - Hanheld, blir den nye standarden for mobil-TV. DVB-H er en videreutvikling av DVB, som er standarden for digitalt fjernsyn. DVB brukes i dag av både Viasat og Canal Digital.

Mobil-TV utenom 3G-nettet
Denne standarden innebærer at mobile TV-sendinger ikke overføres over 3G-nettene, men via det digitale bakkenettet. DVB-H er uavhengig av operatørene, og krever kun noen små oppgraderinger av dagens TV-master. Hvis du vil se på mobil-TV via DVB-H, må telefonen din ha en egen antenne som mottar DVB-H-signalene. Nokia er en av selskapene som har presset hardest på for å få DVB-H som mobil TV-standard. I begynnelsen av november presenterte selskapet sin modell N92, som har innebygget antenne for mottak av DVB-H-signaler.

For å unngå å tape penger er det imidlertid mulig for operatører å skaffe seg en lisens til DVB-H, og på den måten bli TV-operatør. På den måten kan en DVB-H-lisens redde inn inntektene som ellers vil gå tapt ved at kundene velger å bruke DVB-H is stedet for 3G-nettet når de vil se TV på mobilen.

- DVB-H trenger en returkanal, og med nye interaktive tjenester kan dette bli bra både for innholdsaktørene som sitter på rettighetene og mobiloperatørene som kan skape nye spennende tjenester, sier telekomanalytiker i Teleplan, Dag Fredrik Bjørnland, til Computerworld.

Det samme nettstedet skriver i dag at finske myndigheter har invitert europeiske operatører til budrunde på en DVB-H-lisens. Det virker imidlertid som om interessen for å bli TV-operatør er heller laber hos både Telenor og Netcom.

- Vil ikke forvirre brukerne
Informasjonssjef i Telenor, Arild S. Johannesen, begrunner den lave interessen fra selskapet med at de for tiden er opptatt på andre områder og at det vil skape forvirring blant kundene om man nå skulle presentere en ny standard i tillegg til 3G:

- Vi er klar over denne teknologien, men Telenor bygger ut UMTS på 310 tettsteder i Norge og her kan du jo overføre mobil-TV. Vi kommer til å bygge ut frem til 2007. Slik vi ser det, vil det kanskje forvirre forbrukerne hvis man skal lansere ny teknologi når vi har fått UMTS-nettet, sier han.

Det er foreløpig også lite som tyder på at Netcom kommer til å kaste seg inn i budrunden om lisensen. Innholdssjef i Netcom, Marius Halle, nøyde i vår seg med å konstatere at DVB-H på sikt kan utgjøre en trussel for 3G:

- Blir DVB-H den gjeldende standarden, vil vi ikke få inntekter fra datatrafikken mobil-tv kunne ha generert i vårt nett, sa han til Computerworld.

Det gjenstår å se hvem som til slutt stikker av med DVB-H-lisensen. Bjørnland i Teleplan mener imidlertid at å snu ryggen mot en slik lisens vil skade utviklingen i Norge ytterligere:

- Hvis man vil male fanden på veggen her kan man jo si at den norske UMTS-utbyggingen som Telenor er en talsmann for, ligger tilbake i Norden. Skal man i tillegg ligge etter også på andre fronter, er ikke det et positivt tegn for norsk IKT, sier Bjørnland.

(Kilder: Computerworld, Teknisk Ukeblad, Teleavisen, Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen