Tror Sun og IBM leder an på 64-bit

Ifølge en talsmann for analysebyrået ATR - American Technology Research - ser man IBM og Sun som de mest fremtredende selskapene i satsing på nye 64-bits hybrid-plattformer. Dette er ikke den første bølgen der man har ønsket å innføre 64-bits til markedet. Forskjellen fra tidligere forsøk er at produktene nå også er rettet mot massene (forbrukermarkedet), noe som fører til økt oppmerksomhet og utbredelse. AMD har laget et genialt produkt med sine hybrid-prosessorer, som kan jobbe både i 32- og 64-bits modus. ATR bekreftet også dette ved å velge AMDs x86-64 prosessorer til vinner i 64-bits kappløpet.

Både IBM og Sun satser stort på AMD64. Når det gjelder Sun Microsystems, kan man vel nesten si at AMD64 har ført selskapet tilbake i toppen etter flere perioder med røde tall og dårlig salg.

Slik det ser ut nå er det Sun som er den største tilhengeren av AMD64 med planer om dedikert operativsystem og en rekke servere basert på Opteron. For kort tid siden ble også selveste Solaris lagt ut som gratis nedlasting. På kort tid har dermed Sun blitt svært så moderne: gratis OS og servere for massene.

IBM har stort sett alltid vært fremtredende innen ny teknologi og har selvsagt også satset på AMD64 - selv om selskapet har enormt mange jern i ilden, fra konflikten til SCO til Power prosessorer.

ATR påpeker at overgangen til 64-bits representerer et meget viktig skifte, som innebærer omfattende endringer av både hardware og software - en hendelse som kun oppstår hvert 15. år. Selskapet har stor tro på at AMD vil lede over Intel når det gjelder salg av 64-bits systemer, selv om sistenevnte har hatt stigende suksess med Itanium. Ryktefaktoren er fortsatt stor angående Intel og x86-64. Uansett strategi vil det by på store utfordringer å bekjempe en godt etablert Opteron CPU. Til høsten kommer Microsoft trolig til å lansere en spesiell Windows-versjon for x86-64. Kanskje vil dette også klargjøre Intels 64-bits satsing på x86-plattform?

Investor's Business Daily publiserte for et par uker siden en artikkel som siterte en Intel-talsmann der han sa at selskapet hadde en prototype på 64-bits x86-design som kunne lanseres dersom kundene hadde krav om dette. Senere ble det sagt av en annen talsmann at dette var en misforståelse.

 

(Kilder: AMD, ATR, The Register, Yahoo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen