Anmeldelse

Tropic Thunder

Krigshelvete, that is. En skuespillergjeng med mer eller mindre håpløse primadonnaer har alle sagt seg villige til å delta i en film om Vietnamkrigen. Tugg Speedman (Ben Stiller) er blockbusterhelten uten selvinnsikt, Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) er metodeskuespilleren som får selv Robert De Niros rolleforberedelser til å blekne, og Jeff "Fats" Portnoy (Jack Black) er tjukkasen fra prompekomedier. Med seg på laget har de rapperen Alpa Chino (Brandon T. Jackson) og en fullstendig ukjent skuespiller de aldri husker navnet på (Jay Baruchel).

"Tropic Thunder" ble spilt inn i Los Angeles, Mexico og Hawaii. Foto: Red Hour Films

Gjengen viser seg å være ganske umulige å jobbe med, til regissør Cockburns (Steve Coogan) store frustrasjon. Etter råd fra vietnamveteranen som skrev boka filmen er basert på (Nick Nolte), bestemmer Cockburn seg for å dra gutta gjennom en boot camp de aldri vil glemme, samtidig som de skal fortsette å lage film ut av det. Prosjektet går selvfølgelig galt og våre liksom-soldater skjønner ikke alvoret før det er for sent.

Godt premiss, hysterisk utførelse

Utgangspunktet i fortellingen, at en gjeng med skrullinger roter seg bort i jungelen med fiender på alle kanter uten å forstå alvoret, er ganske så fornøyelig i seg selv. Men det skal mer enn en god idé til for å få en god film. Heldigvis viser Ben Stiller seg å være en riktig så habil regissør med jerngrep på det meste. Poengene sitter der de skal og hele fortellingen går som smurt. Av gammel vane smiler man ettersom alle brikkene faller på plass og rollefigurene til slutt lever lykkelige i alle sine dager, men her fortjener filmen virkelig det blide fjes. Handlingen er smart lagt opp, det dukker opp nye dilemmaer og interessefangere, rollefigurene utvikler seg og man har et klart og tydelig mål å kjempe mot.

Det spares heller ikke på kruttet i "Tropic Thunder". Budsjettet er i underkant av 100 millioner dollar, noe som resulterer i mange flotte eksplosjoner og deilige effekter. Effektene blir allikevel ikke overdrevet på en vulgær måte – en felle mange slike filmer pleier å gå i. Ben Stillers verk er en subtil og smart parodi, og det er faktisk ganske morsomt også. Noen få ganger føles det litt for cheesy, som for eksempel når Jack Blacks rollefigur redder dagen med en velplassert fis og to håndfuller med heroin. Ostefølelsen får allikevel aldri lov til å dominere, noe som er ganske imponerende med tanke på at "Tropic Thunder" baserer seg på det cheesiness står for i utgangspunktet: Røffe soldater med myke innsider, stereotyper, tarmgasser og eksplosjoner.

Krig er bare noe for ordentlige karer, det må også disse to skuespillerne finne ut av. Foto: Red Hour Films
Krig er bare noe for ordentlige karer, det må også disse to skuespillerne finne ut av. Foto: Red Hour Films


Store navn

Filmen åpner på en herlig måte. Det er veldig lett å la seg lure av de falske trailerne og reklamefilmen helt i starten, og jeg lurte på om jeg skulle nevne de her eller ikke. De falske trailerne er ikke bare gøyale, de viser oss også ganske raskt hva slags rollefigurer og type film vi har med å gjøre. Høydepunktet er "Satan's Alley", en middelalderutgave av "Brokeback Mountain" med Robert Downey Jr. og Tobey Maguire som to synderske munker!

Trailer: Tropic Thunder

Vis større

Stjernegalleriet vil nærmest ingen ende ta i "Tropic Thunder". Store navn som Nick Nolte, Matthew McConaughey og Tom Cruise dukker opp som om det var det mest naturlige i verden. Tom Cruise, ja. Jeg kjente ham ikke igjen med én gang, men det kan røpes at han har en helt hysterisk rolle.

Skuespillet i filmen er helt kurant. Noen ganger er det tendenser til overdrivelser, spesielt fra Jack Black, men i det store og hele seiler båten trygt avgårde. Klisjeene og referansene til andre filmer som "Apokalypse nå!" og "Redd menig Ryan" står nærmest i kø på det oljesmurte samlebåndet, til seerens store begeistring. Spesielt den sistnevnte referansen er ekstra herlig. Så er det vel ikke til å komme utenom Robert Downey Jrs rolle som fyren som spiller en fyr som er utkledd som en annen fyr, altså neger (afroamerikaner, om du vil). Det komiske og pinlige forholdet mellom ham og rapperen Alpa Chino er noe av det beste filmen har å by på. Og det sier litt, når filmen byr på såpass mange godbiter som den gjør.

Konklusjon

"Tropic Thunder" er noe så sjelden som en både vellaget og morsom parodi. Det befinner seg omtrent like mange velplasserte superstjerner i filmen som gode og artige poenger, og begge deler er en bragd i seg selv å få til. Ben Stiller har laget en imponerende og ikke minst underholdende komedie som forhåpentligvis får den mest kyniske Hollywood-hateren til å humre, i hvert fall litt. En svært god film som anbefales!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen