Tromsø overtar norsk leksikon?

Det har tidligere vært kjent at Aschehoug og Gyldendal ikke klarer å drive Store norske leksikon (SNL), i hvert fall ikke som en forlagseid tjeneste.

Det har senere kommet en klar melding fra kulturminister Anniken Huitfeldt om at det er uaktuelt for staten å overta leksikonet.

Nå kommer Tromsø på banen, og foreslår at Kunnskapsdepartementet og universitetene går inn sammen og sørger for videre drift av leksikonet. Ifølge forslaget skal departementet dekke 60 prosent av utgiftene, mens universitetene selv, og mulige annonseinntekter, dekker de resterende 40. Meningen er at pengene skal tas fra de eksisterende universitetsmidlene.

– Det er kun snakk om 35 millioner kroner over fire år for å drifte SNL, sier Jarle Aarbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø, til Morgenbladet.

– Vi tar gjerne hovedansvaret i universitetssamarbeidet. Men en løsning med de andre institusjonene i sektoren er det vi først og fremst håper på, sier Aarbakke.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo deler Aarbakkes tanker langt på vei.

– Vi har diskutert det i ledelsen, og vi har kontaktet alle de andre rektorene med spørsmål om vi sammen skal gi støtte til videre leksikon, samtidig som vi signaliserer at vi går inn med faglig ansvar, sier Ottersen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland derimot er skeptisk til hvordan universitetene skal finne friske midler til å drive et leksikon når sektoren hevder at den allerede er underfinansiert.

(Kilder: Aftenposten, Morgenbladet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen