Test Tromsø Pad 9.7 Life

(Bilde: Einar Eriksen)

Tromsø-nettbrettet holder ikke mål

Ulogiske tasteplasseringer, svak lyd i høyttalerne og for høy pris gjør at vi ikke anbefaler dette nettbrettet.

Oppdatert: I den opprinnelige testen skrev vi at nettbrettet hadde bakside av plast, men det viser seg at det er feil. Baksiden er av metall – men lakken virker mykere og får lettere riper enn metallbaksiden på for eksempel iPad.

Det har gått hett for seg i diskusjonstråden som hører til artikkelen vi skrev om to studenter som lagde sitt eget nettbrett, som nå har blitt en hel portefølje. Se alle på tpad.no.

Produktbilde.
Produktbilde.Foto: Produsentbilde

I artikler i Nordlys og NRK sies det at studentene selv hadde utviklet og designet nettbrettene de selger, og i kommentarfeltet i avisa Nordlys sier en av studentene at de har utviklet nettbrettet siden 2011 med penn og papir, både på komponentnivå, funksjonsnivå og designnivå.

Det tok ikke lang tid for Amobils forumbrukere å finne en rekke bilder av kinesiske nettbrett som så prikk like ut som Tpad, og det ble stilt spørsmålstegn ved om dette virkelig var et egendesignet produkt. Men studentene forteller at de blant annet har gjort endringer på blant annet plassering av mikrofon og wifi-antenne, samt en del andre forbedringer.

Design, skjerm og menyer

Form: Nettbrett
Størrelse: 24,2 x 18,9 x 0,98 cm
Vekt: 630 gram
Skjerm: TFT, 9,7 tommer, 1024 x 768 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Av/på/skjermlås, volum opp/ned, hjem
Inn-/utganger: Proprietær for lading, USB, USB on the go, 3,5 mm minijack
Kortplass: Minnekort, ikke SIM-kort
Menysystem: Android OS 4.1.1

Firmware: 3.0.8+
Pris: 2490 kroner
Leverandør: tpad.no

Kort sagt:
dsad
 – Virker solid
 – Presis og lyssterk berøringsskjerm
 – Enkle menyer
 – Lang batteritid

dsad
 – Stor
 – Lav oppløsning i skjermen
 – Ulogisk plassering av taster når enheten holdes rett vei i forhold til skjerm og volumtaster

I konkurranse med de store

Det er Tromsø Pad (forkortet til T-pad) 9.7 Life vi har fått inn til test. Den koster 2490 kroner i skrivende stund, og er dermed ikke noe billig-nettbrett. Dette er omtrent samme prislapp som Samsung Galaxy Tab 2 10.1 uten mobilnettilkobling eller Samsung Galaxy Tab 2 7.0 med mobilnettilkobling. Eventuelt kan du få en Asus Transformer Pad TF300T til denne prisen.

Toppmodellene koster imidlertid fort fire tusenlapper, så Tromsø Pad legger ikke lista så høyt som for eksempel Acer med sin Iconia Tab A510 eller Samsung Galaxy Note 10.1.

Nesten kvadratisk skjerm

Mens de fleste nettbrett i dag har en skjerm i bredskjermformat for filmtitting som snus til en vertikalt avlang skjerm for lesing, har 9.7 Life en skjerm i 4:3-format. Det er ingen stor ulempe i vanlig bruk, hverken til lesing eller nettsurfing, men hvis du skal se på film på nettbrettet mister du mye av skjermstørrelsen fordi filmer gjerne er i 16:9-format. Da får du sorte striper øverst og nederst på skjermen.

Nettbrettet er ikke noen lettvekter. Riktignok er den bare 7 prosent tyngre enn Galaxy Tab 2 10.1, men så har sistnevnte samtidig en større skjerm.

På den ene siden av 9.7 Life er det volumtaster og, av en eller annen grunn, en fysisk hjem-tast. På den ene nærliggende siden er av/på-tasten som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen. Her finner du også ladekontakt av en proprietær type, en HDMI-port, en USB on-the-go-port, en vanlig USB-port og et spor for minnekort.

I bakvendtland...

På samme side finner du også to høyttalere, bare et par centimeter fra hverandre. Hvorfor disse ikke heller er plassert på hver sin side, kan man jo spørre seg.

Vi er litt forvirret når det kommer til hva som er opp og ned på nettbrettet. Etter volumtasten å dømme er alle portene og av/på-tasten plassert på bunnen sammen med minnekortporten, ladeinngangen og høyttalerne. Det er litt merkelig plassering av av/på-tasten, så vel som at kameraet som er rettet mot deg da er plassert nederst i høyre hjørne. Volumtasten er også da plassert nederst på høyre side i stedet for den mer tradisjonelle løsningen oppe til venstre. Dette virker ikke helt riktig. Når vi snur nettbrettet er plasseringene litt mer logiske, men da fungerer volumtasten helt motsatt. Nedover gir mer lyd, oppover gir mindre lyd.

Når vi kjører programvare som insisterer på å kjøre "rett" vei på skjermen, viser det seg at det faktisk er slik at av/på-knappen og alle portene er i bunnen av nettbrettet, og det samme gjelder kameraet som vender mot deg. Volumtastene er plassert nederst på nettbrettes høyre side. Dette er helt på trynet plassering i forhold til alle andre nettbrett. Løsningen ville vært å snu skjermen og volumtastene.

Dette er altså bunnen av enheten, med blant annet en av/på-tast som også aktiverer og deaktiverer skjermen..
Dette er altså bunnen av enheten, med blant annet en av/på-tast som også aktiverer og deaktiverer skjermen..Foto: Einar Eriksen

Vi trodde først baksiden var laget i metall-lakkert plast, men det viste seg at det faktisk var snakk om metall – antagelig aluminium. Men metalldekselet virker mykere og får lettere riper enn metallet som er brukt i for eksempel Apples produkter.

På baksiden er det påstemplet "T-Pad Life" og noen nettadresser. I tillegg står der blant annet "Developed in Norway by Insentiva AS" og "Made in China". Et kamera uten blits er plassert i nærheten av det ene hjørnet.

Baksiden er av aluminiumslignende plast.
Baksiden er laget i metall.Foto: Einar Eriksen

Usolid ladeplugg

Ladepluggen er en tynn pinne som skal stikkes inn i nettbrettets ladehull. Da vi ladet nettbrettet i 60 centimeters høyde fra bakken falt det ned på gulvet på et tidspunkt, og da vi plukket det opp hadde ladepluggen knekt.

Fallet virket ikke hardt, og det var ikke langt til bakken. Det kan tenkes at nettbrettet landet på en spesielt dårlig måte, og at dette bare skjer i ett av tusen fall. Det kan også tenkes at det var en svakhet i ladepluggen i vårt testeksemplar som ikke omfatter andre eksemplarer.

Ingen konklusjoner trekkes på bakgrunn av fallet, men det må nevnes at pluggen bare er omtrent tre millimeter tykk og for det meste består av plast mens strømlederne er veldig tynne.

Ikke sylskarp skjerm

Skjermoppløsningen i T-Pad 9.7 Life er på 1024 x 768 piksler, ifølge spesifikasjonene, noe som er noe mindre enn de fleste nettbrett med skjermstørrelser i samme gate. På en skjerm med høyere oppløsning får du en bedre oversikt, og du får en følelse av at skjermen er sylskarp i forhold. Hvitfarge vises bedre på de fleste nettbrett, mens den her blir litt gulaktig.

Vi kjørte et program som gir systeminformasjon fra enheten, og der står det at oppløsningen er 768 x 976. Det er altså mulig at selve skjermen har oppgitt oppløsning, men vår testenhet ser ut til å kjøre på en noe lavere oppløsning enn oppgitt i spesifikasjonene. Forskjellen er imidlertid hårfin.

Vi vil ikke si at skjermen er plagsomt uskarp, men oversikten er ikke like bra som i konkurrenter med 10.1 tomers skjermer - ikke bare på grunn av størrelsesforskjell, men først og fremst på grunn av forskjellig oppløsning.

Skjermen er av IPS-typen, slik at du får rask respons på berøring og fargene vises omtrent like bra i alle vinkler. Skjermen må også sies å være fargesterk, og i sollys er den på nivå med toppmodeller med en kraftig skjermbelysning.

Jelly Bean

Android OS 4.1.1 Jelly Bean er operativsystemet i bunnen. Systemet er i bunn og grunn det samme som vi finner på en rekke andre nettbrett, uten noen store overraskelser.

Det vil si at menyene er brukervennlige, og for nybegynnere er veien til mestring av menyene enkel. Samtidig har du mange muligheter. Google lar deg installere alle applikasjonene du måtte ønske fra hvor som helst og du kan endre på eller bytte utseendet på menyene hvis du vil.

Litt overraskende er at det er svært få applikasjoner i menyen når du tar nettbrettet i bruk. Vi synes imdidlertid det bare er en fordel. Mange nyere nettbrett har så mange ikoner i menyene som vi aldri bruker at det er unødvendig vanskelig å finne frem. Dette er et blankt ark, og du må selv laste ned applikasjonene du trenger og har lyst på. En inkludert Office-pakke er det vi i all hovedsak savner, men det kommer vi tilbake til på neste side.

I låseskjermen kan du dra til høyre for å kun låse opp, oppover for å låse opp og begi deg ut på et Google-søk eller til venstre for å låse opp og starte kameraet.

Nederst til venstre er det en tilbaketast, en hjemtast og en fleroppgavetast. Videre bortover på bunnlinjen er det volumtaster, av en eller annen grunn. Helt til høyre finner du som vanlig en klokke som du kan trykke på for å se varslinger eller for å komme deg til innstillingsmenyen. I Android 4.1.1 får du også snarveier direkte til Wi-Fi, deaktivering og akrtivering av autorotasjon av skjermen, lysstyrkejustering og volumjustering. I tillegg kan du velge å slå av/på notifikasjoner.

Selv om nettbrettet stiller med standard Android-menyer, er det ikke helt likt andre Android-nettbrett vi kjenner. Andre produsenter legger gjerne sitt eget menysystem på toppen, for å gi en egen annerledes brukeropplevelse enn du får hos konkurrentene. Det mest kjente eksempelet er kanskje Samsungs Touch Wiz-menyer.

Menysystemene produsentene legger inn fungerer stort sett helt fint, men de gir vanligvis ikke noen betydelig bedre brukeropplevelse enn det grunnmenyene gir i seg selv. Samtidig sørger det for at produsentene bruker lengre tid på å levere oppdaterte versjoner av operativsystemet. Rene Android-menyer er ingen uting i seg selv.

T-Pad 9.7 Life   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen