Trojansk hest krever løsepenger

En ny trojansk hest er oppdaget som krever løsepenger fra personer som har en infisert PC. Dette er en trussel av typen "ransomware", og den aktuelle trojanske hesten er opprinnelig russisk, men finnes nå også på engelsk.

Det var sikkerhetsselskapet Sophos som oppdaget hesten og den har fått navnet Troj/Ransom-A. Den aktuelle hesten kommer med følgende melding til brukeren som har infisert PC:

"Deleted files are going to be saved into a hidden directory and replaced during uninstallation. (1) files are being deleted every 30 minutes."

Det vil også vises pornografiske bilder på PCen, og en melding som forteller at datafiler flyttes til en skjult mappe. Hvis brukeren prøver å avslutte prosessen som ligger bak den trojanske hesten vil brukeren se følgende melding på skjermen:

"Yeah, We don't die, We multiply! Ctrl+Alt+Del isn't quite working today, is it? I'm not the sharpest tool in the shed but Crtl+Alt+Del is everyone's S.O.S."

Brukeren får også en melding om å overføre 10.99 dollar via betalingstjenesten Western Union hvis han eller hun ønsker å låse opp PCen. Da skal brukeren få tilgang til en kode som skal fikse problemet. Angriperen kommer også med et tilbud om teknisk hjelp hvis ikke den aktuelle koden fikser problemet.

Her er noen tips som kan redusere sjansen for at PCen skal infiseres av virus og andre ondsinnede programmer:

  • Tenk deg godt om før du eventuelt klikker på en lenke eller et vedlegg i en e-postmelding. Det er ganske vanlig å spre virus via e-post.

  • Mange virus utnytter sikkerhetshull i Windows. Du bør derfor oppdatere Windows minst én gang i måneden ved å besøke nettsiden windowsupdate.microsoft.com, eller slå på automatisk oppdatering via Start-knappen og Kontrollpanel.

  • Bruk et oppdatert antivirusprogram. Her er noen gratis alternativer:

Les også vår guide om manuell fjerning av malware.

Kilde: Betanews

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen